Lieve Bertha doet het samen met het publiek

“We vinden het belangrijk dat mensen aandacht voor ons hebben”

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Willem Stolk. ,

Koen Brouwer en Rens Polman kennen elkaar sinds groep vier van de basisschool. Op hun zestiende speelden ze als straatmuzikanten. Nu zijn ze begin twintig en vormen ze het kloppende hart van Lieve Bertha. Als duo of in een vijfkoppige band, maar altijd doet Lieve Bertha het samen met het publiek.

“Ik vraag me wel eens af wie ik was geworden of waar ik nu had gestaan als Rens en ik elkaar niet hadden gekend,” vertelt Koen. “Toen we niet werden aangenomen op de theaterschool namen we een tussenjaar. Dat werd nog een tussenjaar en nog eentje. Inmiddels zijn we alweer zo’n vijf jaar professioneel bezig, waarvan drie jaar onder de naam Lieve Bertha.”

Inspiratie
In 2012 wonnen ze bij de Grote Prijs van Nederland de publieksprijs in de categorie singer-songwriter. Ze deden mee aan de Popronde, speelden in het voorprogramma van Acda & De Munnik en brachten twee ep’s uit. De teksten zijn van Koen, de muziek is van Rens. En die naam, waar komt die vandaan? “Bij de kringloop vonden we een schilderij van een lelijke vrouw,” vertelt Rens. “Ze stond leuk op de schouw in het antikraakpand waar we toen woonden en we noemden haar Lieve Bertha.”

Lieve Bertha maakt ook filmpjes. Deze zijn te zien op BNN 101tv en tijdens de shows. “Als straatmuzikanten reisden we door Europa. Filmpjes zoals we die toen maakten zijn we ook in Nederland gaan maken. Ze gaan over durven, ze geven inspiratie. We laten mensen zien wat ze hadden kúnnen doen. Dat het leuk kan zijn om verder te kijken dan het veilige. Ook als 65-plusser uit de Achterhoek kun je liftend naar Berlijn.”

Ontwapenend
Optreden doe je samen met het publiek, vinden Rens en Koen. “Je hoeft je niet af te sluiten voor je publiek. We willen graag iedereen erbij hebben. Als iemand steeds op zijn telefoon kijkt, dan stoppen we midden in een liedje om te vragen wat hij aan het doen is. We vinden het belangrijk dat mensen aandacht voor ons hebben. Misschien is dat iets van toen we nog op straat speelden. Als straatmuzikant moet je zo spelen dat mensen blijven staan.”

Lieve Bertha is ontwapenend. Het zijn jongens die ‘s nachts aan je deur komen om je afwas te doen. Ze kamperen in een tentje hangend aan de Euromast en mensen laten zich vrijwillig door hen ontvoeren. Ook hier in het knusse Paco Plumtrek krijgen ze het voor elkaar. Nog geen vijf minuten bezig en ze hebben de hele zaal al aan het zingen. De guitige blikken van Rens, de soepele danspasjes van Koen, midden onder de show prijzen ze ineens hun cd’s aan… Je zou ze aandoenlijk willen noemen, maar dan doe je ze tekort.

Geen cabaret
Lieve Bertha wordt wel eens vergeleken met Spinvis en Roosbeef. ‘Nederpop met een vleugje kleinkunst’ zegt de biografie. Maar nog het meest is Lieve Bertha zichzelf. “Wij zijn niet in een hokje te plaatsen, ook niet als persoon. We volgen graag onze eigen weg,” vertelt Koen. “Lieve Bertha is echt ons eigen ding en zo willen we dat ook naar buiten brengen. We zijn heel kritisch op onszelf,” vult Rens aan. Koen: “Bij sommige dingen vragen we ons af: is dit Lieve Bertha? De vraag is dan eigenlijk: vinden wij het samen tof? Is het antwoord ja, dan is het Lieve Bertha.”

Cabaret is het in ieder geval niet. “Dan verwachten mensen dat je de hele tijd grappig bent. Onze liedjes klinken grappig, maar ze zijn best serieus. Ik maak het vaak cheesy en naar het eind toe moet het dan stuk,” aldus Koen. Zo’n anticlimax heeft bijvoorbeeld ‘Meisje in het Gras’, al heeft zo’n liedje ook iets liefs. En je kunt je publiek er uitstekend mee aanmoedigen: ‘ik kan jullie allemaal aanraden om eens in het gras te gaan liggen voordat je eronder ligt’.

Theatershow
“Onze nieuwe liedjes zijn wel iets minder grappig, bijvoorbeeld over een vriend die zijn vader is verloren,” vertelt Koen verder. “Als ik mensen zie, dan bedenk ik wat hun achtergrond kan zijn en dan wil ik daar een liedje over maken. Als je je er echt toe moet zetten om te schrijven, dan is dat heel demotiverend. Eigenlijk moet je gewoon schrijven over de dingen die je raken.”

Van januari tot en met april 2015 speelt Lieve Bertha door het hele land met de theatershow ‘Ongekust’, zo’n 50 optredens in totaal. “Een show met liedjes, filmpjes en verhalen, zoals we dat altijd al doen,” vertelt Koen. “Nu moeten we het ineens een theatershow gaan noemen, maar ik weet zeker dat het leuk wordt.”

In Overijssel is Lieve Bertha de komende maanden nog vier keer te zien:

31/10 – Raalte (HOFtheater)
2/2 – Enschede (Vrijhof Cultuurcentrum)
12/2 – Almelo (Theater Hof 88)
20/3 – Nijverdal (ZiNiN)

De volledige speellijst vind je op www.lievebertha.nl.