Interview met The Cool Quest

Album ‘Funkin Badass’ luidt nieuwe periode in

Tekst: Tom Reuvers / foto: Tom Reuvers ,

Het gaat goed met The Cool Quest. Na een geweldige cd-presentatie in thuisstad Zwolle kwam alles in een behoorlijke stroomversnelling. Radio 6, RTV Oost en zelfs de Speelplaats bij Giel Beelen gaven de band enorme kansen zich aan het grote publiek te laten zien. Aan het groeiende succes lijkt vooralsnog geen enkel einde te komen. Zelfs Eurosonic Noorderslag is al bevestigd. Maar ze willen méér! Tijd om uit te zoeken wat deze band beleeft en waar het naar toe wil.

Gezamenlijk doel

Frontman Vincent Bergsma zit relaxed achter zijn glaasje bier. Een kroeg in het centrum van Zwolle blijkt een prima uitvalsbasis voor een goed gesprek. Dat we met een serieuze groep muzikanten te maken hebben, blijkt als snel. Een aantal bandleden kent elkaar van de middelbare school en de muziekschool. Tijdens wat jamsessies in het Friese Sneek krijgt de band zijn vaste vorm en voegt ook Bergsma zich bij de groep. The Cool Quest is daar geboren. “Eigenlijk zijn we nooit meer gestopt met jammen”, grapt Bergsma. Hij is zichtbaar in z’n element. “We steken elke dag veel tijd in de band. We hebben allemaal eenzelfde doel. We willen zoveel mogelijk spelen. Op steeds meer plaatsen en voor steeds grotere zalen. We willen gewoon onze muziek met zoveel mogelijk mensen delen, we willen het vieren met ons publiek.” Voorzichtig droomt Bergsma al van North Sea Jazz en Lowlands. “Dat zou fantastisch zijn!” Bergsma geeft nadrukkelijk te kennen dat het hen niet om het geld te doen is. “We zijn een vriendenclub, muziekliefhebbers, die niets anders willen doen dan muziek maken.” De basis van hun muziek ligt onomstotelijk in de hiphop, maar ze proberen niets uit te sluiten. Zo halen ze ook hun inspiratie uit andere stromingen wat terug te vinden is in hun werk. Bergsma is stellig: “We willen onze muziek niet in hokjes plaatsen. We proberen toegankelijk te zijn voor iedereen.” Duidelijk is wel dat de 90’s hip-hop en acts zoals the Roots en D’Angelo een belangrijke basis blijven vormen voor hun inspiratie.

Afgelopen week was de band onder meer te gast bij Radio 6 en RTV Oost. Op de Speelplaats bij Giel Beelen op 3FM was het goed raak. Twitter en Facebook leken na hun optreden te ontploffen. Ook Giel Beelen stak zijn enthousiasme voor The Cool Quest niet onder stoelen of banken. “Dat is natuurlijk te gek”, vertelt Bergsma, “dat zo iemand je zoveel erkenning geeft.” Het gevolg was dat The Cool Quest vier dagen de Hip Hop-hitlijsten in iTunes aanvoerde. “Dat is gewoon te gek, weet je, dat komt dan toch door zo’n promodag.” Vincent glundert. Hij neemt tevreden nog een slok van z’n bier.

Funkin' Badass

Uiteraard vindt het gesprek al snel een weg naar ‘Funkin’ Badass’, de recent verschenen plaat met maar liefst dertien zelfgeschreven nummers. Na de vraag hoe het gaat met de plaat, verschijnt wederom een brede lach op het gezicht van de energieke frontman. “Ja, het gaat goed, boven verwachting zelfs. Het was spannend voor de band.” Vincent geeft aan dat ze er erg veel tijd in gestopt hebben en dat ze zich regelmatig hebben afgevraagd of het misschien zelfs niet teveel was. “De angst ontstond dat het daardoor misschien niet goed zou vallen.” Uiteindelijk blijkt de mix perfect, wordt het album goed ontvangen en zijn de reacties lovend. “Mensen zijn positief. Over de nummers, de sound, ja het gaat goed”, aldus Bergsma. “Dit album is een grote stap vooruit.”

Met Funkin’ Badass betreedt de band een nieuw tijdperk. Waar het op de EP ‘In Spite Of’ nog draaide om teksten die de somberheid van voorbije jaren van de zanger beschreven, wil de Bergsma op het nieuwe album duidelijk maken dat die tijd achter hem ligt. Hij legt uit: “In die tijd deed ik dingen waar mijn moeder niet blij van werd. Ik voerde weinig uit, blowde, dat soort dingen. Voor de EP schreef ik vooral daarover. Over dat ik af en toe vastzat in mezelf. Het waren moeilijke tijden voor mij, ik had geen doel. En nu, op het nieuwe album, schrijf ik juist vanuit een compleet andere invalshoek. De tijd is nu anders. Het gaat goed en ik laat vroegere tijden achter me.” Al snel maakt Vincent duidelijk dat Funkin’ Badass een verwijzing is naar die EP. In de verborgen track zit voor hem een dragende zin, die de lading dekt van het terugkijken op moeilijkere tijden: “In spite of it all, it’s funkin’ badass now.” Vrij vertaald: ‘Ondanks dat alles, is het nu niet belangrijk meer. Het gaat goed.’ “Hiermee is het nieuwe album een soort antwoord op onze EP”, vertelt Bergsma, “Funkin’ Badass zegt gewoon: het is cool nu.” De gelijknamige single staat momenteel in de playlist van Radio 6. Bergsma hoopt nog op een plekje op de playlist van 3FM. “Je weet het niet, er zijn de laatste tijd meer dingen gebeurd die we niet hadden verwacht.”

En nu verder

De agenda van The Cool Quest zit aardig vol. Momenteel toert de band door heel Nederland ter promotie van het nieuwe album. In korte tijd doet de band twaalf podia aan, waarbij Bergsma opmerkt dat er een kans bestaat dat er nog een aantal gigs achteraan geplakt gaan worden. Er is namelijk steeds meer landelijke belangstelling. Ook wil de band uiteraard gaan werken aan nieuw materiaal. Veel tijd zal ook gaan zitten in de voorbereidingen voor Noorderslag, wat Bergsma als een van de hoogtepunten tot nu ziet. “Daar willen we gewoon een dikke show neerzetten.” Met als kanttekening dat hij hoopt dat dat een startpunt is voor meer festivals het komende seizoen, vooral nu er ook een album ligt. Voorzichtig droomt The Cool Quest van Lowlands, maar ze blijven bescheiden. “Misschien is dat op dit moment nog te vroeg. Ik weet het niet. Wat mij betreft is het jaar al aardig geslaagd.”

Dromen is goed. Zonder droom geen streven. Op de vraag waar de band over drie jaar staat, heeft de frontman best een antwoord paraat. “Dan moet er een tweede album zijn. En daarnaast is er de wens om over de grens te gaan. Eerst België en Luxemburg. Daar krijgen wij nu al de eerste aanvragen van binnen. Ja, en dan... ik weet dat ons genre in Azië heel erg leeft. En ook in Frankrijk bijvoorbeeld. De ambities zijn er.”

Naast een drukke agenda met The Cool Quest gaat de rest van Bergsma’s tijd op aan zijn studie. De popacademie in Leeuwarden sluit fantastisch aan bij wat hij nu doet. Ook de rest van de band zit nog op het conservatorium. “Iedereen is druk.”

The Cool Quest is goed bezig. Hoewel de naam volgens Bergsma niet poëtisch tot stand is gekomen, maar gewoon lekker moest klinken en is bedacht toen ze destijds mee wilden gaan doen aan de Popronde, is het een naam die blijft hangen. Over de vraag hoe Bergsma hoopt dat mensen over de band zullen praten, hoeft hij niet lang na te denken. “Ik hoop dat ze ons tof vinden en dat ze zien dat we plezier hebben in het maken van onze muziek. Dat is wat we willen. Plezier op het podium wat overkomt in het publiek. Ik hoop dat mensen dát zien.” De huidige shows laten onmiskenbaar zien dat dat zeker het geval is. The Cool Quest is een ambitieuze band die tijdens ieder optreden blaakt van energie. Het plezier en enthousiasme spat er van af. Niet voor niets worden de live optredens van deze band geroemd. Ze worden op handen gedragen.

Waar Vincent het meest trots op is? “Op de plaat,” antwoord hij snel. “En op Noorderslag. Daar hoopten we op. Dat het allemaal lukt is echt tof!” Vincent Bergsma is een tevreden frontman van een fantastische band. Er worden grote stappen gezet. De zanger weet wat hij wil, heeft ambities, is gedreven. En bovenal is hij een prachtig mens.