BFO14: Interview met Knarsetand

Tien-koppige band sluit BFO af met een knaller en een gesprek

Tekst: Almara Riley / Beeld: Tineke Klamer ,

Gisteren hebben we korte interviews gehad met enkele lokale bands die op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2014 stonden. Knarsetand bestaat uit Martijn Holtslag, Arjan Houwers, Miou Amadée, Tom van Sadelhoff, Anne-Maarten van Heuvelen, Pim Kokkeler, Pieter van Houte, Daniel van Loenen, Erik van der Heijden en Lorenzo Lorenzoni. We spraken met Martijn Holtslag.

Jullie staan echt overal de laatste tijd. Hoe voelt het om Nederland te veroveren?
Martijn schiet in de lach. “Te gek! We staan op goeie festivals en op hele leuke plekken. We zijn er echt naartoe gegroeid. We zijn echt ready om te gaan. We merken dat we steeds meer naar elkaar toe groeien en dat de festivals steeds vetter worden. Het wordt echt alleen maar vetter. Proud and thankful!”

Vandaag stonden jullie ook in Wageningen. Een drukke dag dus. Hoe was het?
“Crazy. Tof”, begint hij. “Op zich ging het allemaal heel erg prima. We hadden geen gedoe met verkeer, we hebben het eigenlijk super gestroomlijnd gehad. Geen files, geen opstoppingen, geen gedoe, het ging vrij vlekkeloos zelfs. Mede dankzij Productiehuis Oost Nederland, die ons helpen, die zijn echt te gek. Die zijn zo goed met het regelen van dat soort dingen en voorbereiden, dat is echt super.”

Eigenlijk een hele cheesy vraag ondertussen, maar wat betekent vrijheid voor jou, persoonlijk?
“Ah. Vrijheid is voor mij persoonlijk, dat ik kan doen wat ik wil, hoe cheesy dat ook klinkt. Cheesy vraag, cheesy antwoord”, grinnikt hij. Martijn gaat verder: “Dus dat ik kan doen wat ik wil, maar ik merk ook dat ik het beste functioneer binnen bepaalde kaders. Dat ik daardoor mijn creativiteit nog meer z’n eigen ding kan laten doen, dat ik daardoor tot veel toffere dingen kom af en toe. Soms heb je kaders nodig. Die moet je wel aan je eigen vrijheid kunnen stellen, daardoor kan ik wel het beste eruit halen wat erin zit.” Gepassioneerd voegt hij daar nog aan toe: “Wij in Nederland kunnen daar zo gemakkelijk over kletsen. De halve wereld brand en wij hebben het over vrijheid van meningsuiting. Dat is een crazy paradox. Je kunt je afvragen wat vrijheid is. Ik denk dat het voor iedereen verschillend is. Ik weet ook niet of de vraag echt zo relevant is, iedereen moet dat voor zichzelf voelen. Een kind in Afrika kan vrijheid heel anders ervaren en de wereld heel anders ervaren dan wij hier. Wij zijn daar toch veel verwender in.”

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Knarsetand, naast de vele optredens die er nu gepland staan?
“De single komt deze week uit, ‘Realise Paradise’,” vertelt Martijn. “30 mei komt ons debuutalbum uit, in het Burgerweeshuis. Dat is heel vet geworden, daar hebben we veel zin in. En verder touren en dan kijken we gewoon hoe het gaat. Het is heel afhankelijk van hoe het gaat dit jaar, maar we doen geen concessies en we gaan keihard knallen”, sluit hij af.