Fotoverslag: Fakkelteitgroep in Hedon

Hiphopfeestje van Zwolse bodem

Beeld en tekst: Wilco Steeneveld ,

AAP, DJ Boef, Dr. Moon, SAF, Seven League Beats, Rico, Sticks. Ze waren er allemaal om het nieuwe album van de Fakkelteitbrigade op vrijdag 21 maart in te luiden: FTG 4.5.

Het publiek stroomt langzaam Hedon binnen voor een hiphopfeestje van Zwolse bodem. De wachtenden worden alvast opgewarmd met DJ Paul en Henning, die lekkere classics draaien. Als de DJ's de set hebben afgerond komt de gelegenheids band 'The Rolling Stones' zoals AAP, de host van vanavond, ze aankondigd op het podium: bassist SAF, DJ Boef, DJ Dr. Moon en gitarist N-man. Deze vier heren leggen een muzikale freestyle neer op basis van de FTG 4.5 track Passage Voyage. Met hoogtepunt: het gitaarspel van N-man. Hierna komt Dr. Moon met het nummer Ik Trip Hem Uit en doet zelf de vocalen. Sticks is al gesignaleerd door host Aap. Aap lokt Sticks uit de tent om “toch wat lyrics te droppen”. Sticks wil eerst niet echt maar laat daarna zijn beste kant zien.

Als Sticks samen met Dr. Moon het nummer DAG van Greatminds inzet gaat het even mis: drank over de draaitafel. Dat kan iedereen gebeuren, natuurlijk. Maar Sticks, de freestyle koning die hij is, is vraagt hij gitarist N-man voor wat entertainment op de gitaar. Dit wordt het nummer Back By Dope Demand van King Bee en Sticks dropt een fijne freestyle. Na drie tracks is het genoeg geweest voor deze heren en heeft Sticks nog een appeltje te schillen met AAP, maar mogen Dries en DJ ART het podium op. Na gitaarspel en blaas piano van Dries komt Rico ook nog op het podium en laat Ooit (was ik die boy) en Dub Dub horen. Hierna komt er weer een track van het nieuwe album FTG 4.5: Irie Dub, een lekkere beat met een reggae sausje. Als laatste blijft Dries Bijlsma staan en komt Rob Peters het podium op met een MC en Seven League Beats is compleet.

Het feestje van Seven League Beats begint met het nummer Submerge en gaat daarna door met een sneltreinvaart zoals je dit van het 'Beats & Beyond'-duo gewend bent. Van rauwe hiphopbeats gecombineerd met alles wat maar elektronisch is. En dit alles tot een stappende energieke show. De energie blijft maar vloeien. Na een uurtje is de koek op en is de album presentatie van FTG 4.5 voorbij en begint de afterparty.

Het album FTG 4.5 is van de beatcreators en producers van de Fakkelteitgroep. Normaal gesproken maken ze een beat die bij bepaalde lyrics past, nu konden ze helemaal los gaan in een complete beattrip. Voor wie van te voren de cd heeft geluisterd (bijvoorbeeld op onze 3voor12 Luisterpaal) kon het al aan zien komen: De FTG weet hoe ze een feestje moeten maken. Had je verwacht dat je de hele cd te horen kreeg? Geen nood: je kreeg het nieuwe album FTG 4.5 gewoon gratis mee.