How to Throw A Christmas Party vermaakt Hedon Zwolle

Lianne Slob ,

Yes, het is weer zover: How To Throw A Christmas Party strijkt neer in Zwolle! Het indie collectief met onder andere leden van The Black Atlantic en Eins Zwei Orchestra is terug en klaar om een kerstfeestje te creëren. Met als thema kerststal belooft het in ieder geval een goede avond te worden.

Rustig begin met David Åhlén

Support is er van David Åhlén, die het spits afbijt. Deze Zweedse zoon van een priester groeide letterlijk op in de kerk. Songs als On The Verge en Arise, zingt Åhlén met zijn kenmerkende fragiele stem slechts onder leiding van een akoestische gitaar. Erg mooi en indrukwekkend, een lekker rustig begin van de avond.

Time for a Christmas Party!

Maar na David Åhlén begint de avond eigenlijk pas echt. It’s time for How To Throw A Christmas Party!  Twintig minuten na het voorprogramma verwelkomt een donkere stem de zaal. Spannend. En dan begint het. Het publiek wordt verwelkomd door een van de leadzangers, Arjen van Wijk, die uit een reusachtige kerstboom op het podium springt. Wat zeg ik, alle muzikanten komen uit de kerstboom. Ik, en het publiek met mij, voelen het: nu wordt het leuk. Het podium stroomt vol met welgeteld 12 (!) muzikanten en een achtergrondkoor bestaande uit 16 zangers en zangeressen. Het publiek wordt bij de eerste song Angels Came from Outer Space direct gevraagd om mee te zingen, en het feest is begonnen. Helaas lijkt het publiek daar minder van te merken. Hoewel het podium losgaat, doet het publiek dat des te minder. Hier en daar knikt een hoofd mee, that’s it. Wanneer opgeblazen vliegtuigen door de lucht gaan lijkt het publiek iets los te komen.

Afwisseling

Leuk is dat ieder nummer wordt gezongen door een andere zanger of zangeres. Er wordt zelfs gerapt door een schaap. Tja.. dat kan alleen rond de dagen voor kerst. Maar dat maakt How To Throw A Christmas Party zo leuk. Iedere song is anders en daardoor verfrissend. 

Kerstgevoel aanwezig

De muziek? Folk en indie overheersen, maar stiekem vind ik het vooral ontzettend hilarisch. Admiraal Oosterbroek zorgt tijdens zijn nummer Tiny Little Baby Halo voor wat extra kerstsfeer door herhaaldelijk dramatisch zijn armen in de lucht te gooien. De band is prachtig verkleed als kerststal from outer space en er klinkt een mooie galm van het achtergrondkoor. Kortom, het kerstgevoel is aanwezig.

Bij een van de laatste nummers gaat de volledige band tussen het publiek in de zaal staan. En dat zorgt voor sfeer, ook in het publiek. Fototoestellen worden tevoorschijn gehaald, er wordt hier en daar meegeklapt en om mijn heen wordt ge-oeh en ge-aad. Het heeft even geduurd maar de sfeer en het kerstgevoel is nu ook tot het publiek doorgedrongen. Tijdens de toegift speelt de band onder andere een parodie op Beastie Boys’ Fight For Your Right (To Party). Bij mij rijst dan gelijk de vraag: waarom beginnen ze hier niet mee? Dit brengt sfeer in de zaal!

How To Throw A Christmas Party is een feestje, alleen was het jammer dat het publiek daar wat lauw op reageerde. Al helemaal bij een concert als dit is het belangrijk dat het publiek lekker meedoet met de band en dat gebeurde niet. De muziek was tof, de liedjes kerstig en toch ging ik met een dubbel gevoel naar huis. De band heeft er alles aan gedaan om het kerstgevoel over te brengen, helaas werkte het publiek daar niet helemaal aan mee.