Swelter trekt de stekker eruit

Zwolle verliest een veelzijdig muzikaal geluid

door: Tom Olsman. ,

In 2005 presenteren ze hun eerste EP. De indie-pop formatie uit Zwolle staat op het podium met grote namen als Bettie Serveert en Blof, doen diverse grote festivals aan en spelen in zalen als de Melkweg en Paradiso. Een op het oog succesvolle carrière. Toch zetten ze er nu een punt achter. Een interview met de zanger/gitarist van de band.

Het begint ruim zevenenhalf jaar geleden als Swelter haar eerste EP presenteert in het ’t Ukien in Kampen. In 2007 verwerft de band landelijke bekendheid door op het podium te staan met stijlgenoten als The Frames en The Veils. Er volgen ruim 60 shows en aandacht van 3FM en 3voor12. In 2009 verschijnt het langverwachte en uitstekend ontvangen debuutalbum Songs of Distance.

In 2010 besluit de band door een reeks persoonlijke gebeurtenissen een zo goed als geschreven opvolger weg te gooien en helemaal opnieuw te beginnen. In de zomer van 2011 schrijft en produceert Swelter hun tweede album: Mountains for Everyone. Een in april 2012 vrijgegeven voorproefje wordt door 3voor12 gekozen tot ‘Hollandse Nieuwe’ en valt op bij meerdere platenlabels. In oktober van dat jaar volgt in Hedon de albumpresentatie en er klinkt niets dan lof. De verwachtingen in aanloop naar de laatste release zijn hoog, ook bij de band vertelt zanger/gitarist Bart Drost: “Vooral na de laatste presentatie in Hedon hadden we hoge verwachtingen. Maar deze bleven, vooral het afgelopen jaar, uit. Optredens krijgen werd steeds moeilijker en de zalen die hun nek uitstaken om ons als hoofdact te boeken werden niet beloond met veel publiek. We waren niet in staat om de stijgende lijn die we met de presentatie van onze EP hebben ingezet door te zetten. Met onze vorige plaat (2009) lukte dat ook niet. Dat begon steeds meer bandleden tegen te staan. Op een gegeven moet je de knoop doorhakken en dat hebben we gedaan.” Over de oorzaak van de tegenvallende belangstelling heeft de zanger/gitarist wel een idee: “We kregen niet genoeg aandacht bij het publiek wat we graag wilden bereiken. We kregen veel aandacht op Radio 2, maar wij wilden ook graag het publiek van 3FM bereiken, helaas lukte het niet om daar door te breken. Het is een hele grote uitdaging om op te vallen tussen de tientallen releases die er per maand zijn.” , aldus de zanger/gitarist van de band.

Als hoogtepunten van de afgelopen zevenenhalf jaar noemt Bart Drost de optredens op het culturele festival Oerol op Terschelling (2009), het optreden in Berlijn (2009), de albumpresentatie in Hedon afgelopen jaar en de optredens met The Frames. “We nemen met een dubbel gevoel afscheid” zegt Bart Drost. “We hebben een toffe zevenenhalf jaar achter de rug, we hebben genoten, hard gewerkt en bovenal mooie muziek kunnen maken. Maar je stopt niet voor niets. De wil was er en dan is het jammer dat er weinig belangstelling is.” Terugkijkend vindt hij dat 2006-2007 misschien wel de beste periode is geweest.

Afscheidsshow
Swelter wil hun afscheid niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom staan ze op zaterdag 7 september nog een keer op het podium op de plek waar het jaren geleden allemaal begon: ’t Ukien in Kampen met een ‘best of’ setlist uit ruim zeven jaar Swelter. De entreeprijs is 7 euro. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 5 euro te verkrijgen via Blue Music en De Fantast in Kampen. Kijk voor meer informatie op de website van ’t Ukien