CD-recensie: Tim van Doorn - This Minor Side Effect

Heerlijke ochtendmuziek vormgegeven in een prachtig boek met cd

Tekst & kopfoto: Sjoerd van Ommen / Foto's: Willem Stolk. ,

In september 2012 kwam ik hem voor het eerst tegen. Met zijn gitaar onder de arm voor een handjevol mensen zittend op een krukje: Tim van Doorn. Die avond nam hij de mensen mee op reis en dat doet hij nog steeds. Nu met zijn debuutalbum: This Minor Side Effect.

De eerste keer dat het schijfje in m'n cd-speler ronddraaide was ik lichtelijk verrast. Hé, een trompet! Daarna begint Tim van Doorn 'Always Consider Home' te zingen. Heerlijke muziek in de ochtend.

Dat geldt ook voor het nummer 'Easy'. Zonder trompet, maar een vrolijke sound. 'Easy' is een nummer met een tempo waarbij je de neiging krijgt om écht uit bed te komen. Het moment dat je zin hebt om de dag te beginnen en impulsief omhoog schiet om op te staan.

Het toffe is dat je zonder de cd uit het hoesje te halen de verhalen van Jake en Clara al kunt lezen. Het album is namelijk vormgegeven als een boek met mooie illustraties erbij die het verhaal versterken. Als het moment daar is, speel je de muziek af en laat je het verhaal in plaats van voorlezen zingen door Tim van Doorn. Met het boekje kun je dan meelezen of heel hard meeschreeuwen op de maat van de muziek. Easy is the word of the past!

This Minor Side Effect gaat over Jake die noodgedwongen naar een andere stad moet verhuizen en daarbij veel achter zich laat. Eén ding laat hij niet achter en dat is zijn Chevy (auto). Als zijn Chevy kapot is, is Jake zelfs het laatste oude vertrouwde kwijt. Een interessant verhaal verpakt in een aantrekkelijk boek.

Nooit eerder heeft Tim van Doorn samengewerkt met zoveel andere muzikanten aan één album. Zo speelt en zingt Arthur Adam bij 'Losing What's Left Without Feeling Lost' en hoor je de trompet van Luuk Hof en de 'hammond' van Joel Agterbosch bij 'Always Considered Home. Daarnaast speelt Carsten Hölscher contrabass en Florian Speth de drums bij het nummer 'Easy'. Wendy Berger zingt onder andere bij een nummer als 'Tapes to Stirmouth' waar Daniël Bol het album versterkt met zijn gitaar bij een nummer als 'Like Leaving Earth'. Zeker niet onbelangrijk om te vermelden is dat een grote naam als Ken Stringfellow, bekend van R.E.M, mee heeft gewerkt aan dit album.

Schuif een croissantje in de oven, maak een goede kop koffie en zet This Minor Side Effect aan. Dan begint je ochtend ongetwijfeld goed. 

 

Foto's door Willem Stolk zijn gemaakt bij de release van de plaat in Poppodium Atak.