Two Troubadours Walking: een muzikale voettocht van Almelo naar Amsterdam

“Als je loopt, dan werken je hersenen anders”

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's binnen: Matthijs Vermeulen ,

Two Troubadours Walking zijn Henk Lammers en Phil Carr, twee doorgewinterde muzikanten en liedjesschrijvers. In een kleine twee weken tijd lopen zij van Almelo naar Amsterdam, een afstand van zo’n 150 kilometer. Onderweg spelen zij in theaters, cafés en huiskamers.

“It was his idea!” Phil grinnikt en wijst naar Henk. De vraag “maar waaróm dan?” was natuurlijk te verwachten. “Lopen is niet meer zo gewoon”, vertelt Henk. “We verplaatsen ons vooral met de auto. Terwijl de auto nog niet eens zo lang bestaat. Al die tienduizenden jaren daarvoor liep men. Als je loopt, dan werken je hersenen anders. Je kijkt anders naar de wereld. Ik was benieuwd of het te doen zou zijn, zo’n tour. Niet alleen het lopen, maar ook het organiseren: elke tien à vijftien kilometer een plek om te spelen en te slapen.”

Finland
Organiseren ligt Henk Lammers wel. Hij is de drijvende kracht achter het kleinschalige podium Paco Plumtrek, het Straatmuziekfestival en het Liedjesmakersfestival in zijn woonplaats Almelo. Phil Carr is een Engelsman met Ierse roots. De beide mannen ontmoetten elkaar op hun achttiende tijdens het liften door Europa en er ontwikkelde zich een hechte vriendschap. Phil vestigde zich eind jaren tachtig in Finland, maar speelde net als Henk in diverse landen als (straat)muzikant. Momenteel woont hij ‘all over Europe’, zoals hij het zelf zegt.

Eelt
Het herfstweer voegt een uitdaging toe aan deze muzikale voettocht. Eerder dan oktober was voor Henk echter niet haalbaar. De aanloop naar het Liedjesmakersfestival nam zelfs zo veel tijd in beslag dat Henk de laatste weken niet eens meer toekwam aan muziek maken. “Ik heb geen eelt meer op mijn vingers”, lacht hij. Ook eelt op de voeten moet nog worden gekweekt, want meer dan een ‘try-out’ van een lang weekend in de omgeving van Almelo hebben de mannen nog niet gelopen. ”Ervaren wandelaars zijn we niet, maar de eerste dag was goed te doen.” De kinderwagen is gesponsord door kringloopwinkel Wawollie. “We hebben niet veel bij ons, ieder een rugzak en een gitaar. Maar zo’n wagen
is ideaal om onze spullen in te vervoeren. Hij ligt nog goed op de weg ook. We hebben hem in bruikleen, dus hij moet na afloop terug.”
 

Spannend
De tour is uiteraard begonnen in Henks eigen Paco Plumtrek. De locatie van vanavond is een huiskamer in Nijverdal, een intieme setting met zo’n vijftien man/vrouw publiek. Liedjes en anekdotes wisselen elkaar af. “Vroeger schreef ik vooral in het Engels”, vertelt Henk. “Zo gaat dat met internationale muzikanten onder elkaar.” Veel van zijn Nederlandstalige liedjes gaan over Almelo, de stad waarmee hij naar eigen zeggen een haat-liefdeverhouding heeft. Phil speelt naast eigen werk vooral Engelse en Ierse traditionals. “Er zijn zulke mooie liedjes gemaakt. Mijn eigen songs zijn ‘just some of the best’”, meent hij. Ook verrast Phil zijn toehoorders met Nederlands en Italiaans. Phil en Henk spelen nu nog weinig nummers samen, maar het is de bedoeling dat dat er gedurende de tour steeds meer worden. Wat verwachten de mannen eigenlijk van hun wandeltocht? “Ik denk dat we straks vooral blij zijn dat we het hebben gered”, lacht Henk. “Het onbekende maakt het spannend. We hebben nu echt nog geen idee waarop we achteraf gaan terugkijken.”

Nieuwsgierig geworden? De tour van de Two Troubadours Walking ziet er als volgt uit:

woensdag 9-10: Almelo (Paco Plumtrek, 20.30 uur)
donderdag 10-10: Nijverdal (huiskamerconcert)
vrijdag 11-10: Okkenbroek (Terras à la Monique, 20.00 uur)
zaterdag 12-10: Deventer (De IJsselvilla/One World Jam, 20.00 uur)
zondag 13-10: Teuge (huiskamerconcert)
maandag 14-10: Apeldoorn (huiskamerconcert)
dinsdag 15-10: Apeldoorn (De Ambelt, 's ochtends)
dinsdag 15-10: Radio Kootwijk (Gebouw H, 20.00 uur)
woensdag 16-10: Barneveld (Radio Barneveld)
donderdag 17-10: Amersfoort (De Expeditie)
vrijdag 18-10: Hilversum (Het Podium, 17.00 uur)
zaterdag 19-10: Naarden (huiskamerconcert)
zondag 20-10: Amsterdam (Blijburg, 17.00 uur)
maandag 21-10: Amsterdam (Zaal 100, 19.30 uur)

Het afsluitende optreden in Zaal 100 wordt een muzikantenfeestje met onder andere The Bucketboyz, Noam Vazana, Blind Bob en The Bootscrapers. De optredens waar een tijd achter staat zijn openbaar (geen entree, vrije gift). Wil je weten of er nog plek is bij een huiskamerconcert? Stuur dan een berichtje via de eventpagina op Facebook. Phil houdt daar ook een blog bij.