Mozes & the Firstborn got skills

Eindhovenaren trappen eerste editie van Dauwpop Presents af

door: Tineke Klamer ,

Vrijdag 18 oktober vond in Poppodium Metropool de eerste Dauwpop Presents plaats. De organisatie van Dauwpop adopteert onder deze naam door het jaar heen concerten in Overijssel.

Rondom de optredens worden winacties georganiseerd en kunnen exclusieve prijzen gewonnen worden. Daarnaast worden een aantal losse shows door Dauwpop georganiseerd op niet alledaagse locaties, die alleen toegankelijk zijn voor gelukkige prijswinnaars. Vanavond dus de allereerste editie met Mozes & the Firstborn in de kleine zaal van Metropool.

Afgelopen zomer door mij ontdekt tijdens de live-uitzendingen van Lowlands 2013: de jonge Eindhovense band Mozes & the Firstborn. Aardige hoge verwachtingen in de aanloop naar het optreden van de jonge band uit Eindhoven. De kleine zaal is aardig gevuld met vooral jonge bezoekers, die allemaal tegen het podium geplakt op de band staan te wachten. De band begint, fashionably late, een kwartiertje te laat. Mozes & the Firstborn bestaat uit zanger Melle, gitarist Ernst-Jan, bassist Corto en drumbeest Raven, die van elke beat een hele show weet te maken. Bij het eerste nummer gaat de band direct al vol van start.

Maakt Mozes & the Firstborn de torenhoge verwachtingen waar? Deels. Ja, de leuke jonge Eindhovenaren spelen alle fijne hits van het album. De energie en het plezier spatten van het podium af. Vooral de wat meer energieke, vuige nummers passen de band goed. Bij meebruller 'It got Skills' lijken zanger Melle en band helemaal los te gaan. Ook tijdens het afsluitende nummer 'Times a Headache' waar gitarist Ernst-Jan vanuit zijn tenen de gitaarsolo speelt en daarna gedesillusioneerd ogend het podium alvast vroegtijdig verlaat.

Maar Mozes & the Firstborn is meer dan alleen vuige garagerock. Juist de mix met de meer lome sixties sound geeft het album net dat beetje extra. Deze nummers komen tijdens het optreden wat minder uit de verf, ze missen soms een beetje pit. Dat is jammer. Daarnaast worden de nummers precies gespeeld zoals op het album. Een speciale live-versie was leuk geweest. Het optreden was daarnaast aan de korte kant. Te begrijpen voor een nieuwe band, maar na slechts 45 minuten verdwijnen de Eindhovenaren al van het podium. Daarna komen ze nog wel terug voor twee nummers toegift, maar toch voelt het te kort.

Skills, dat hebben ze zeker. Dat bewijst de performance van de band tijdens de vele hoogtepunten van het optreden. Ook is het te kort voelen van het optreden natuurlijk positief te noemen. Het optreden smaakte zeker naar meer. Nu nog een beetje meer ervaring, dan ben ik erg benieuwd naar het volgende optreden van deze veelbelovende band.