Bij binnenkomst zijn de jongens van The Root Sessions samen met de bandleden van Mister and Mississippi al druk bezig met de voorbereidingen voor de sessie. Microfoons worden nog even goed klaargezet en de band zelf is in opperste concentratie voor wat komen gaat. In totaal worden vanavond drie nummers opgenomen, waaronder 'Northern Sky' en 'Bon Vivant'. Na de soundcheck door geluidsman Ramon Oude Wesselink, is de band er klaar voor. De vier cameramannen focussen zich ieder op een ander shot onder leiding van mede-initiatiefnemer Rinkie Bartels. Na de eerste take is de band nog niet helemaal tevreden. Nog een poging dus! Daarna staat het eerste nummer er naar ieders volle tevredenheid op en voor ik het door heb zijn alledrie de nummers opgenomen. Nog onder de indruk van de goede akoestische performance van Mister en Mississippi is het tijd voor een gesprekje met Rinkie Bartels over wat The Root Sessions precies doen, wat het doel ervan is en wie de initiatiefnemers zijn. Rinkie: “We doen de sessies allemaal voor nop, gewoon omdat wij het cool vinden.”
Wat is de Root Sessions? Doel? Wat doen jullie precies?
Rinkie: “Wij zijn jongens uit Enschede van het conservatorium, met name muzikanten, producers en muziekdocenten. Ik ben dit initiatief gestart met Gijs Knol en Richard Wevers. De rolverdeling is nu wel iets anders. Ik heb vaak de leiding over video en Gijs over audio. Maar Richard is er vaak nog wel bij om te filmen. De rest van de cameramensen bestaat uit vrienden van ons, die het leuk vinden om te filmen. We zijn begonnen met het maken van live-sessies, omdat we ook allemaal een passie voor film hebben. Toevallig ook allemaal dezelfde camera’s. Wij nodigen mensen uit die wij tof vinden, nemen contact met ze op, en vragen of ze met ons een live-sessie willen doen. Daar zijn The Root Sessions uit ontstaan omdat wij wilden dat de artiesten terug gingen naar de wortel: pure en daardoor vaak akoestische muziek.”
Als ik vraag wat het doel is van The Root Sessions vertelt Rinkie dat ze allemaal veel leren over film en daardoor ook beter worden. Doel is op dit moment vooral netwerken en in contact komen met bands, zodat misschien er eens een keer iets meer uitkomt dan alleen een live-sessie. Rinkie: “Het uiteindelijke doel is dat The Root Sessions echt een begrip gaan worden en daar zijn we nu hard mee bezig.”
Hoeveel sessies heeft The Root Sessions inmiddels opgenomen?
Rinkie vertelt dat ze zijn begonnen in Enschede in Het Paradijs. Na een aantal sessies heeft hij contact opgenomen met Metropool. Rinkie: “Daar hebben wij heel veel aan te danken. Ze gunnen ons de ruimte en we hoeven niet meer zelf het contact met de bands te onderhouden.” Rinkie vertelt dat het concept juist zo sterk is omdat bands al bij Metropool zijn, even een uurtje niks te doen hebben en daarin een sessie opnemen. Dat is voor The Root Sessions ook leuk, omdat ze nu ook de kans krijgen steeds bekendere artiesten en bandjes op te nemen.
Inmiddels hebben ze sessies gedaan met onder andere Janne Schra, Mozes and the Firstborn, Tessa Rose Jackson, Eefje de Visser en vandaag dus Mister and Mississippi. Op de vraag welke bands op de planning staan, vertelt Rinkie dat de sessie van vanavond de tot nu toe laatste bevestigde sessie was, maar dat er wel het een en ander in de pijplijn staat. Rinkie: “Soms wordt het een en ander pas een paar dagen van te voren bevestigd.” Op zijn wensenlijstje staat onder andere Michael Prins. En Will and the People had hem heel leuk geleken, maar die wilden helaas niet. Rinkie: “In principe is iedereen welkom. We houden wel van een beetje apart, een beetje een niche. We gaan niet alleen maar op zoek naar de bekende en mainstream artiesten.” Op de vraag of The Root Sessions exclusief verbonden blijven aan Metropool, antwoordt Rinkie: “We noemen deze sessies The Root Sessions @ Metropool. We zouden het heel leuk vinden om verbonden te blijven aan Metropool, maar ons plan is wel om te groeien. We willen in principe overal wel naar toe.”
Hoe gaat The Root Sessions te werk?
Bij The Root Sessions doet één iemand het geluid, en er is een pool van cameramensen die allemaal de neus dezelfde kant op hebben staan. De meerwaarde van een pool is dat een sessie altijd door kan gaan. Rinkie: “Het is voor ons niet altijd haalbaar om bij een sessie te kunnen zijn. Als mede-initiatiefnemer probeer ik dat altijd wel. Ik heb met name de regie over het beeld en de montage. We filmen verschillende invalshoeken, met vier cameramannen zijn we heel vrij om alles in beeld te brengen en bepaalde keuzes te maken. Per nummer spreken we af wie wat in beeld gaat brengen en verder is het een kwestie van goed naar elkaar kijken en op elkaar inspelen.”
The Roots Sessions doen de audio- en videomontage zelf. Dat moet met name snel gaan, want de sessie moet spontaan blijven. Rinkie: “We gaan geen uren besteden aan de perfecte audiobewerking. Het moet mooi zijn, maar het moet ook werkbaar zijn. Ook moet je telkens weer een nieuwe werkwijze zien te vinden. Artiesten komen soms met hele bands aanzetten.” Bijvoorbeeld Mozes and the Firstborn. Bij dat filmpje probeerden de jongens van de Root Sessions de band zo authentiek mogelijk neer te zetten, door de manier van filmen en het gebruikte filter. De sessie die de jongens net gedaan hebben met Mister and Mississippi vereist weer een hele andere aanpak.