Rijzende ster Rina Mushonga: Multi-culti achtergrond schittert door eigenaardige muziek

Megatalent in De Hip Deventer

Tekst en foto: Susan Stiletti ,

Haar naam is nog niet zo breed bekend (terwijl ze al een tijdje in de hoofdstad woont) maar daar moet verandering in komen en snel ook! De van oorsprong Zimbabwaanse Rina Mushonga heeft een bijzondere klank en ze gebruikt verschillende muziekstijlen door elkaar, waaronder indiepop en traditionele Afrikaanse beats. Zeer eigenaardig maar dan op een positieve manier. En zeker niet "te eclectisch" zoals ze in de vorige 3voor12 recensie begin dit jaar werd genoemd.

De vergelijking met de even getalenteerde Tracy Chapman krijgt ze wel vaker naar haar hoofd geslingerd maar er zijn wezenlijke verschillen qua muziek. Hoewel Rina Mushonga als singer-songwriter begonnen is, treedt ze de laatste twee jaar samen met vijf andere muzikanten op. Naast deze completerende begeleiding (qua zang en instrumenten), speelt ze ook zelf elektrische gitaar.

"Ik heb één jaar les gehad toen ik tiener was maar ik deed niet wat er van me gevraagd werd dus ben ik er mee gestopt en zelf lekker verder aan de slag gegaan," aldus Mushonga. Als zangeres is ze ook een natuurtalent. Haar stem is stevig en toch kalmerend tegelijk. Haar teksten zijn stuk voor stuk persoonlijk geladen en kunnen dus niet anders dan de luisteraar raken. Het nummer All My Ships staat symbool voor (haar) dromen. "All my love won’t bring them home, I know I’ve tried but they’re long gone". For Open Waters kondigt ze zelf aan als een lied dat "over een crisis gaat" met teksten als "What is left to prove? That I am just as flawed and weak as you?"

Haar muziek en energieke verschijning laten een grote indruk achter en trekken aan de ziel. "Als ik dit niet was gaan doen, weet ik het echt niet," geeft ze eerlijk toe. Daar hoeft ze zich geen zorgen over te maken want haar schip (droom) is (uit) gekomen. Ze kan zich op internationaal succes gaan voorbereiden.

De debuut single van de nieuwe EP, Eastern Highlands, is een toffe plaat compleet met een nieuwe videoclip die nét uit is.