SENA Talent Stage op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2013

Overijssels talent heeft eigen podium op BFO

Tekst en foto's: Wilco Steeneveld ,

Voor het tweede opeenvolgende jaar was op het Bevrijdingsfestival Overijssel het SENA Talent Stage te vinden, het podium voor lokaal talent. 3voor12 Overijssel was aanwezig om verslag te doen van de bands op dit podium.

The Information mag het SENA podium aftrappen. Het is nog vroeg in de middag en de meeste mensen staan nog bij het hoofdpodium, maar de vier mannen van The Information staan er klaar voor. De muziek is een mix van rock en klassiek met bluesinvloeden. Het klassieke komt vooral door de gastoptredens van trompettiste Laura Krale en celliste Ilse Gerritsen. Een verrassende combinatie die lekker in het gehoor ligt. Zanger Jan heeft een uniek, rauw stemgeluid dat optimaal benut wordt. Zittend in een heerlijk zonnetje is deze band prima om de dag mee te beginnen.

Na The Information is het de beurt aan Flow & Co. Dit viertal heeft het geluk dat ze meteen na Rico & A.R.T de SENA Talent Stage mogen betreden. Die kregen het publiek bij Podium Abbott mee met hun strakke hiphopact. Flow & Co springt het podium op en gaat verder waar Rico gestopt is. Met aanstekelijke “oldskool” rap krijgen ook deze mannen het publiek in beweging. De toegestroomde mensenmassa voelt de strakke beats en gaat los. Op zijn tijd last de groep even een rustmomentje in met een langzamer nummer, maar daarna knallen ze door. Het is jammer dat ze moeten stoppen, maar tijd is tijd.

Na de strakke beats van Flow & Co komen de mannen van Wilhelmfreddie het podium op. De eerste opmerking uit het publiek gaat over toetsenist Job Stroot: ‘Is hij zijn broek vergeten?’. Dit blijkt niet het geval, het is een bewuste keuze. Het is niet helemaal duidelijk of de band hun muziek zelf serieus neemt, de muzikanten gaan wel helemaal op in hun nummers. Er is een hoog ADHD gehalte, de zanger schreeuwt meer dan dat hij zingt. Een boxershortsponsor is geen gek idee, aangezien ook drummer Joris Kwast zonder broek speelt. Het enige bandlid dat er vrij keurig uitziet is de saxofonist. Hij valt echter wel op door zijn strakke spel. De muziek van Wilhelmfreddie is lastig in een hokje te plaatsen. Het is het  rauwe stemgebruik van de zanger gemengd met orgel rock en een flinke shot saxofoon. Een beetje vreemd maar wel lekker.

Salisbury wordt als vierde band aangekondigd door presentator Johan Schoterman. Met een fijne mix van rock en singer-songerwriter weet ook deze band het publiek te vermaken. Ze spelen vooral eigen nummers, afgewisseld met één cover: 'Do It To Yourself', erg goed uitgevoerd. Dat de band als ‘talentvol’ wordt omschreven in verschillende media, hebben ze ook vandaag bewezen.

Na het 5 voor 5 moment met Landmark 105 op het WÄRTSILÄ Podium mochten ze door naar de SENA Talent stage. Deze vijfkoppige rock band met frontvrouw Liesbeth speelt mainstream rock. Wat opvalt is het rauwe randje van Liesbeth, dit is geen verkoudheid wat sommige mensen denken, maar haar eigen stemgeluid. Haar zang ligt lekker in het gehoor en doet denken aan Melissa Etheridge. De dames en heren weten hun talenten goed te combineren tot een prima sound. De band is blij dat de mensen zijn blijven staan terwijl Racoon op het hoofdpodium staat. Dit belonen ze door EP’s weg te geven. Landmark 105 is een fijne band voor bij de ondergaande zon.

Johan Schoterman komt het podium weer om op zijn geheel eigen wijze de volgende band aan te kondigen. En die band is Paceshifters. Deze drie Wijhese jongens weten wat rocken is. Geen poespas, gewoon één gitarist, één basgitarist en een drummer. Deze bezetting, met daarnaast een flinke portie energie en je hebt een toffe avond. De band speelt in rap tempo harde, strakke riffs met als gevolg de eerste moshpit van de dag. Het publiek is nog lang niet moe, want de pit duurt tot het eind van de show. De bewaking kijkt even toe, maar ziet dat de sfeer goed is. En goed zijn ook de Paceshifters. De scheurende gitaren en opgerekte stembanden verzorgen een leuk half uurtje.

Helaas heeft uw verslaggever Tenement Kids en Seven League Beats moeten missen, maar met bovenstaande bands kon het een geslaagde line-up worden genoemd op het SENA Talent Stage.