Number Nine en Sebastian Block op Pinkstertour

Bands trappen af in een te rustig Forum Café

door: Karin Spanjersberg. ,

Het is woensdagavond en het is stil op straat in Enschede. Ook in Forum Café zijn weinig mensen te vinden. Jammer, want er spelen twee leuke bands: Number Nine uit Utrecht en Sebastian Block uit Berlijn. Forum Cafe vormt het startpunt van hun intensieve Pinkstertour. De beide bands doen daarbij zes podia verspreid over Nederland aan en spelen bij drie radiostations.

Met hun flyeractie krijgen de mannen van Number Nine een enkeling over de drempel, maar daar blijft het bij. En er speelt nog wel een Duitse band. Waar blijven dan al die Duitse studenten? Séverine van den Heuvel kan de tegenvallende opkomst voor een deel wel verklaren. “Meestal is het hier doordeweeks drukker, vooral met eters. Helaas is onze pastamakerij door brand nu een tijdje buiten gebruik”, vertelt de eigenares van Forum Café. In 2011 namen zij en haar man Marc het pand van MAC Berlijn aan het Stationsplein over. Boven kwam restaurant La Cucina, beneden Forum Café, waar men ook terecht kan voor pizza’s en pasta’s. “Een echt podium zijn we eigenlijk niet. Onze naam zegt het al: we willen een plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met eten en drinken, gezelligheid en muziek. We hebben hier vooral jazz, maar ook soul, funk, latin en pop. Ja, al onze muziekavonden worden wat wisselend bezocht. Soms zit het helemaal vol, soms is er net zo weinig publiek als nu.”

Voor de bands is het jammer, maar het is niet anders. Ze hebben in ieder geval zin in de tour. Hoe is deze samenwerking eigenlijk tot stand gekomen? Het antwoord is simpel. Number Nine had ooit een drummer, Ruud. Ruud verhuisde een jaar of drie geleden naar Berlijn. Hij ging daar spelen bij een band waarin ook de gitarist van Sebastian Block zat. Ruud speelde vervolgens bij Sebastian een paar keer mee als gastmuzikant en inmiddels maakt hij deel uit van de vaste bezetting. Vorig jaar ontstond het idee voor een tour met zijn oude band uit Utrecht en uiteraard liggen er nu plannen om hetzelfde in Duitsland te doen. Sebastian was overigens al eens eerder in Enschede: “Jaren geleden met een theatergroep. Leuk om hier nu met mijn band te zijn.”

Sebastian Block maakt dansbare muziek en de herhaling in zijn teksten draagt zeker bij aan de herkenbaarheid. Wat overigens niet betekent dat er van zijn liedjes dertien in een dozijn gaan. Integendeel: Sebastian past graag verschillende stijlen toe. Met het folky ‘Bin Ich Du’ opent hij de set, een song als ‘Du hast alles verschenkt’ klinkt als rasechte country en ook invloeden van reggae en sixties zijn terug te vinden. Wat opvalt aan Sebastian is zijn ingetogenheid. Waar zijn bandleden regelmatig even losgaan, blijft de frontman zelf steeds rustig. Af en toe steekt hij zijn gitaar omhoog, waarna hij al snel weer bescheiden terugduikt onder zijn pet. Het geeft hem een kwetsbaarheid die eigenlijk wel goed past bij het contrast tussen de vrolijke melodieën en de serieuze teksten. Dat hij in het Duits zingt en niet in het Engels zou volgens hem geen verschil hoeven maken. “Ik kan mij in het Duits het beste uitdrukken. Wat telt is het gevoel dat de muziek oproept.” Sebastian treedt in Duitsland regelmatig op, maar airplay krijgen valt niet mee. “Radio Fritz heeft mij altijd gesteund, ook met mijn vorige band. Maar de meeste Duitse radiostations spelen graag op safe en draaien bij voorkeur mainstream.” De komende dagen krijgt Sebastian ieder geval de kans om live van zich te laten horen bij onder andere KX Radio en RTV Rijnmond.

Ook Number Nine weet teksten over de serieuzere zaken in het leven uitstekend te combineren met klanken die goed in het gehoor liggen. De band is sinds 2008 actief, speelde in het voorprogramma van onder andere Bertolf en Miss Montreal, en werd in 2009 uitgeroepen tot Serious Talent. Dat was overigens nog in de oude bezetting, met Ruud als drummer en met een zangeres. In de huidige samenstelling – vier mannen, met als leadzanger/gitarist ook een Ruud – bracht de band vorig jaar het debuutalbum New Ways uit. De band is inderdaad nieuwe wegen ingeslagen, maar de ‘vintage’ sound is gebleven. Hun voorliefde voor de betere gitaarbands als The Beatles, Crowded House en Johan steken zij niet onder stoelen of banken. Dat is bijvoorbeeld goed te horen in songs als ‘All That I Have’ en ‘Summer All The Time’. Grote radionamen als Gerard Ekdom en Frits Spits hebben zich positief uitgesproken over de muziek van Number Nine en vanavond laat de band horen dat die lovende woorden heel terecht zijn. De set staat als een huis, een goeie dosis humor is de heren niet vreemd en de Höfner vioolbas maakt het plaatje compleet. Om dan toch nog één keer terug te komen op het gebrek aan publiek: “We hebben lekker gespeeld en we zien het maar als een geslaagde repetitie voor de rest van de tour”, laat frontman Ruud na afloop weten. De volgende avond melden de mannen vanuit Den Haag dat ze in een afgeladen vol Paardcafé staan te spelen. Zo kan het dus ook.