Even een kopje rust met Roos Blufpand

De Theehuizentour en andere leuke dingen

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Willem Stolk ,

Op Bevrijdingsdag zoeken veel muziekliefhebbers de drukte op van een festival. Ook singer/songwriter Roos Blufpand ging naar Zwolle voor een optreden. Vlak voor dat optreden speelt zij semi-akoestisch bij theehuis Op ’t Oorbeck in Twekkelo, een oase van rust op het Twentse platteland.

Het is schitterend voorjaarsweer en het grasterras van Op ‘t Oorbeck wordt goed bezocht. Vorig weekend was het nog veel te koud om buiten te zitten. "Voor het optreden in Usselo komt daarom een nieuwe datum. Vandaag is ons eerste buitenoptreden van de Theehuizentour. Ik voel me hier meteen thuis!" Roos kijkt genietend om zich heen.

Kopje Rust
Het idee om bij theehuizen te spelen ontstond toen haar EP 'Hollen & Stilstaan' net uit was, vertelt Roos. "Ik kan niet goed stilstaan... En ik geniet van contact met het publiek. Ook ben ik gek op thee. Ik bedacht hoe leuk het zou zijn als er tijdens optredens thee geschonken zou worden. Dat hebben we toen een keer gedaan en dat beviel goed. De theehuizen die we benaderden waren meteen heel enthousiast." Ook bij Simon Lévelt kreeg Roos alle medewerking toen ze haar plan voorlegde. "In de winkel in Enschede mocht ik allemaal verschillende soorten thee komen halen om mijn eigen thee te mengen." Met onder andere groene en zwarte thee, zoethout, honeybush en rozenbottel creëerde Roos een fruitige melange die ze de naam 'Kopje Rust' gaf. "Dat is ook iets wat we de mensen willen meegeven: hoe fijn het is om even een rustmoment te hebben met een kopje thee."

Rustmomenten zijn er vanmiddag in overvloed. Onder een grote beukenboom speelt Roos twee sets van elk zo’n 40 minuten. Rustige, gevoelige liedjes voeren de boventoon, afgewisseld met wat meer jazzy songs. Het publiek is van alle leeftijden en geniet zichtbaar: de oudere dames, de jonge stellen en de kinderen die het hele optreden vooraan in het gras zitten. Roos zingt teksten als "Ik wil niet meer kijken met mijn ogen dicht" en "Huilen is eng, daarom huil ik alleen". Ze vraagt zich af wat ze zou zien als ze een dag met de wind zou meevliegen en ook haar dromen komen terug in haar liedjes: "Overdag ben ik vaak heel druk, maar in mijn dromen kom ik juist tot rust", vertelt ze. Met een heel toepasselijk liedje sluit Roos af: "Geen koffie, geen bier, maar een lekker warm fruitig kopje thee".

Moederdagactie
Roos Blufpand zingt vooral over alledaagse dingen. "Wel wil ik meer gaan schrijven over wat er in de wereld gebeurt. Dat staat wat verder van mij af, misschien ook omdat ik nog vrij jong ben. Het staat ook wat verder van het publiek af, waardoor het lastig kan zijn om er mensen mee te bereiken. Maar ik zou het heel mooi vinden om wereldse dingen goed onder woorden te kunnen brengen." Maatschappelijke betrokkenheid is Roos Blufpand in ieder geval niet vreemd. Zij zette zich actief in voor Serious Request en komende zondag is er een Moederdagactie. "We doen een aantal benefietoptredens in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en in klinieken in Apeldoorn. Ook zetten we ‘Mama’ weer online. Dat liedje kun je dan aan je eigen moeder cadeau doen."

Jong, ontwapenend en professioneel. Zomaar drie indrukken wanneer je Roos en haar band in actie ziet. "Meestal treden we op in deze bezetting, met z’n vijven. Dat is het meest praktisch. In volle bezetting zijn er ook een drummer en een bassist bij. Dan klinkt het veel bombastischer." Binnenkort staat Roos in de finale van het Rabotheater Open Podium Twente. Uit ruim 200 heel diverse acts bleef zij samen met negen andere finalisten over, waaronder een andere band uit Enschede, Meryl & a Bit of Yellow. Op zaterdag 25 mei strijden zij om de hoofdprijs van 2500 euro. "Maar het allermooiste vind ik dat we dan in de grote zaal spelen. We pakken daarom extra uit: met drums en bas, maar ook met viool, vibrafoon en extra backings."

Brengt deze tour Roos nu ook rust, of in ieder geval ontspanning? "Eigenlijk is het heel dubbel. Het is natuurlijk werk en tot aan de zomer hebben we ieder weekend een of twee optredens. De Theehuistour loopt nog tot half juni. Daarna gaan we andere leuke dingen doen. Zo staan we deze zomer op de Parade in Utrecht. Van mijn zomervakantieplannen komt waarschijnlijk weinig", lacht Roos. "Maar tegelijkertijd is het inderdaad ontspanning. We genieten ervan en we krijgen er energie van. Echte rust… eigenlijk is dat niets aan je hoofd hebben. Dat is best lastig. Ik doe het allemaal zelf hoor. En eerlijk gezegd weet ik ook niet of ik al toe ben aan dat soort rust."

Een kopje rust met Roos?
Moeite met stilstaan? Toe aan wat rust? Of gewoon zin om te genieten van muziek met een lekker kopje thee erbij? Roos heeft nog verschillende optreden op de agenda staan. Kom naar Haaksbergen (Theehuis Jordaan op 18 mei), Markelo (Hoestinkhof op 20 mei) of Enschede (Simon Lévelt Store op 9 juni). Een nieuwe datum voor het optreden in Usselo volgt nog.