Door muzikanten voor muzikanten: The Home-Made Bandstand

Stichting is klaar voor het festivalseizoen

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Willem Stolk ,

The Home-Made Bandstand helpt beginnende muzikanten hun eigen werk aan het publiek te presenteren. Dat gebeurt onder andere op 1 juni tijdens het Ongekend Goed Festival in Eibergen en op 2 en 3 augustus tijdens Geuzenpop in Enschede. The Home-Made Bandstand is een initiatief van Lonneke van Uum en Anne Budé, zelf ook actief in de muziek. Vanwege het groeiende succes van de stichting zijn zij op zoek naar enthousiaste mensen die hun team willen komen versterken.

The Home-Made Bandstand beschrijft zichzelf als een stichting voor de promotie van singer-songwriters en componisten. "Officieel zijn we in oktober vorig jaar gestart, maar we liepen al langer met het idee", vertelt Lonneke. Anne vult aan: "We zien veel kwaliteit om ons heen: interessante, maar nog onbekende muziek van professionele muzikanten. Zij spelen vaak in verschillende bands, maar schrijven ook eigen werk. Zolang zij met hun eigen werk nog geen hele avond kunnen vullen kunnen zij bij ons terecht. Ze kunnen zich presenteren op onze website en we maken het hen gemakkelijker om op te treden.

Diversiteit
The Home-Made Bandstand is geen boekingsbureau, legt Anne uit. We werken op non-profitbasis. Wel zorgen we ervoor dat alles wordt geregeld, zowel voor de muzikanten als voor de locatie. Wie een band zoekt voor een café, theater of festival kan bij ons zijn of haar wensen aangeven. Wij houden rekening met het publiek, de smaak en het budget. Ook regelen we het papierwerk en publiciteit binnen ons eigen netwerk." "De kracht van The Home-Made Bandstand zit in de diversiteit", vertelt Lonneke. "We hebben redelijk wat singer-songwriters in ons bestand, zoals Meryl & a Bit of Yellow en Sofia Dragt. Maar we hebben ook genres als metal, hiphop, rock en funk, bijvoorbeeld Maggie’s Bookshop, Sheila Maze, Mr. Summer en Visser & Jansen. Daarmee hebben we vrij veel variatie. Zeker op een festival als Geuzenpop is dat erg leuk."

"We richten ons met name op jonge muzikanten, hoewel we geen scherpe leeftijdsgrens hebben", vertelt Anne, zelf onder andere actief als frontvrouw van de band Shea’s Fire. "Vooral kwaliteit vinden we erg belangrijk. Muzikanten kunnen overal vandaan komen. We richten onze blik dan ook veel breder dan alleen op Artez, waar ik zelf studeer. Hoe men ons vindt? Dat werkt twee kanten op. Wij vinden muzikanten en muzikanten vinden ons. Tijdens Serious Request had onze website zo’n duizend bezoekers per dag. Ook worden we benaderd door organisatoren van festivals en andere locaties."

Festivals
Op zaterdag 1 juni organiseert The Home-Made Bandstand het Ongekend Goed Festival. "Ons eerste eigen festival, op een prachtige plek: het Openluchttheater in Eibergen", licht Lonneke toe. Vanaf 15 uur ’s middags treden in een showcase-achtige setting twaalf bands op. Tussen de optredens zijn er diverse workshops, zoals een drum- en een a capella-workshop. Er is een ‘music market’ waar men instrumenten kan aanbieden, maar ook zaken als LP’s en kunst. Verder is er een loterij waar 2x2 weekendkaarten inclusief camping voor Geuzenpop en diverse huiskamerconcerten te winnen zijn. Het Ongekend Goed Festival is voor alle leeftijden en de entreeprijs bedraagt vijf euro. Op 26 mei promoten verschillende bands het festival tijdens de koopzondag in Eibergen. Er zijn dan ook kaartjes te winnen."

The Home-Made Bandstand is deze zomer ook op Geuzenpop te vinden. De stichting krijgt in Enschede de beschikking over een eigen tent van maar liefst 100 m2, ingericht in een huiskamer-/cafésetting. Ook voor en na het festival kunnen campinggasten er terecht. Inmiddels hebben zo’n 20 acts hiervoor hun medewerking toegezegd.

Extra handen
Voor Serious Request lieten Lonneke en Anne al zien waartoe zij op organisatorisch gebied in staat zijn. Zes dagen lang hadden zij hun eigen Home-Made Bandstand Tent bij het Ei van Ko, waarvoor zij in drie weken tijd een compleet programma in elkaar zetten. "Daarbij mogen we één persoon zeker niet vergeten te noemen", laat Anne weten. "Dat is Rob Wielens van Flower Amps. Al vanaf het begin is hij bij al onze projecten aanwezig. Bij ons maandelijks overleg met hem is hij altijd degene die vraagt of we daar en daar aan hebben gedacht. Rob is daarmee meer dan alleen een sponsor. Onze nieuwste collega is Cindy Lansink. Met haar meegerekend zijn we nog steeds maar met zijn vieren. Op dit moment zitten we te springen om nog meer enthousiaste mensen. Mensen aan wie je bijvoorbeeld de website of het papierwerk kunt overlaten."

Lonneke legt uit: "De kracht van Anne en mij is de boer op gaan, contacten leggen. Nu gaat het zo goed met The Home-Made Bandstand dat we daar nauwelijks aan toekomen. Om als organisatie te kunnen groeien en nieuwe wegen te kunnen inslaan heb je ook ruimte in je hoofd nodig. We zoeken dan ook enthousiaste projectmanagers, mensen met een open blik en een passie voor muziek die heel gedreven zaken willen aanpakken. We zijn nu nog voornamelijk actief in Overijssel en Gelderland, maar het lijkt ons geweldig als men straks in Den Helder en Zeeland weet wat The Home-Made Bandstand is. Ook in Duitsland ligt voor ons een markt. Verder zijn we aan het bekijken of er subsidiemogelijkheden zijn en uiteraard zijn sponsoren ook altijd welkom."