EP-release van Meryl and a bit of Yellow

Singer-songwriter Merel brengt eerste EP 'Chance' uit

Tekst: Tineke Klamer / Foto's: Sharon Duursma. ,

Afgelopen woensdag bracht Meryl and a bit of Yellow haar eerste EP 'Chance' uit. Naar eigen zeggen een EP met kleine liedjes die groot voelen, die de realiteit verpakken in fantasie en je nieuwsgierig maken naar verre oorden. 3voor12 Overijssel sprak met singer-songwriter Merel van der Wielen over haar eerste EP 'Chance'.

Anderhalf jaar geleden begon Merel op te treden met een band. Ze merkte echter al snel dat dit voor haar niet echt werkte. Ze ging liever eerst zelf met het werk aan de slag. Haar vriend stelde voor om een akoestische EP op te nemen, die ze dan tijdens optredens zou kunnen verkopen. Merel vond dit een goed idee en ze ging hiermee aan de slag. Ze vond het zo leuk dat ze al snel haar band dumpte en akoestisch verder ging. Gaandeweg werd besloten het uitbrengen van de EP toch iets groter aan te pakken, en treedt ze ook weer op met een begeleidingsband. Naar aanleiding van de drukbezochte EP-release afgelopen woensdag in De Tor in Enschede, sprak ik met Merel van der Wielen over haar eerste EP 'Chance'. Een interview over hoe het voelt om een EP uit te brengen, de nummers die op haar EP staan, haar muzikale invloeden en haar toekomstdromen.

Je EP is woensdag uitgebracht. Hoe voelt het om een eerste EP uit te brengen?
Een EP uitbrengen is heel tof, volgens Merel. “Het is heel fijn om de EP nu eindelijk in de lucht te hebben, want we hebben er zo lang aan gewerkt en dan kun je hem eindelijk aan iedereen laten horen. Dat is echt een supertof gevoel.” Op de vraag hoe Merel de EP release heeft ervaren, vertelt ze dat de avond zelf een beetje een waas was. Ze denkt dat dit komt omdat ze de avond zelf heeft georganiseerd, in het kader van haar afstuderen. Merel: “Normaal heb ik bij optredens het gevoel dat ik elk detail meemaak, en nu heb ik het gevoel dat ik het allemaal niet meer weet”. Toch vond ze het echt een superervaring: “Er waren zoveel mensen, het stond echt stampvol.” Ze vertelt dat er zelfs mensen naar huis zijn gegaan, omdat ze De Tor niet meer in konden. “Het was wel echt een leuke avond.”

Kun je wat meer vertellen over de nummers die op de EP staan?
Merel vertelt dat sommige van haar nummers autobiografisch zijn en sommige niet. Verder gaan haar nummers vaak over reizen of op reis gaan. Ze vertelt ook dat bij sommige nummers het duidelijk is waarover het nummer gaat en aan andere nummers kunnen luisteraars zelf hun betekenis geven. Merel: “Bijvoorbeeld bij de titeltrack 'Chance'. Je kunt er heel veel in zoeken en daar heb ik bewust voor gekozen dat mensen zelf hun eigen ervaringen en gevoel in dit nummer kwijt kunnen.” Merel vertelt dat het nummer 'Like a Kid' autobiografisch is en geschreven is toen ze net in Enschede was komen wonen. Merel: “Dat nummer gaat over opgroeien en zelfstandig worden.” Het nummer 'Vliegtuig' heeft ze een week voor de geboorte van haar neefje geschreven. Merel: “Het was ook de eerste muziek die hij hoorde toen hij geboren werd”. Haar nummers zijn zowel in het Engels als in het Nederlands. Op de vraag of dat een bewuste keuze is, vertelt Merel dat haar op school wel gevraagd werd een keuze te maken, maar dat ze zichzelf bij het ene onderwerp veel meer kan uiten in het Engels dan in het Nederlands en andersom. Daarom zingt ze in beide talen.

Je positioneert jezelf als het midden tussen de kracht van Johnny Cash en het frisse van Regina Spector. Hoe beinvloeden deze artiesten jou en je nummers?
Johnny Cash is voor Merel een grote inspiratiebron in de zin hoe hij zijn nummers opbouwt en heeft geschreven. Merel: “De verhaallijnen die hij in zijn teksten heeft, vind ik waanzinnig en dat inspireert mij heel erg.” Regina Spector inspireert Merel op het gebied van productie en de arrangementen. “Hoe zij zo af en toe speelsheid heeft in haar muziek, dat heb ik bijvoorbeeld bij de nummers 'Like a Kid' en 'Good Night, Sleep Tight' ook. Dat is allemaal wat kinderlijk speels.”

Tot slot. Hoe zie je de nabije toekomst? Wat heb je de komende tijd op het programma staan?
Merel vertelt dat ze in maart een huiskamertour gaat doen. Daar is ze nog voor te boeken. In april en mei gaat ze vervolgens een tour doen met band naar aanleiding van de single release van het nummer 'Chance'. Merel: “Daar komt dan ook een videoclip van uit.” En in de zomermaanden hoopt Merel op festivals te staan. En na de zomer staat alles nog open. Maar dat ze gaat reizen staat in ieder geval vast.