Popsecret in Atak

Twaalf bands strijden om voorprogrammaplek

door: Tineke Klamer ,

Afgelopen weekend vond in de kleine zaal van Atak Popsecret plaats. Een talentenjacht waarbij twaalf lokale bands voor waren gescout en in verschillende categorieën de strijd met elkaar aangingen. Op de vrijdag was het de beurt aan de categorieën 'Gitaargeweld' en 'Groene Gasten'. Op zaterdag streden 'Onmeunig Offensief' en de 'Typische Tokkelaars' tegen elkaar. Per categorie kon door een act een felbegeerde finaleplaats bemachtigd worden.

Vrijdag
Zoals eerder gezegd streden op vrijdag drie bands in de categorie 'Gitaargeweld' en drie bands in de categorie 'Groene Gasten' tegen elkaar. Bij 'Gitaargeweld' de bands The Interns, Paco Chains en Mercy Flush, en bij 'Groene Gasten' Cisca & Friends, Stereotype en Broken Roses. Met name in de eerste categorie barstte een hevige strijd los, die uiteindelijk gewonnen werd door de rock/metalband Paco Chains, die een stevige en originele show neerzetten. Jammer voor de andere bands in de categorie, Mercy Flush en The Interns, die beiden ook zeer strakke en energieke shows neerzetten. Al verwacht ik dat een van deze bands er nog wel eens met de nog te verdienen wildcard vandoor kan gaan.

Bij de 'Groene Gasten' ging de jonge band Stereotype terecht met de winst naar huis. Deze piepjonge honden zetten een strakke show neer met hun eigen geschreven songs. Soms rammelde het nog een klein beetje, maar dat mag als je een 'Groene Gast' bent. Absoluut een band met potentie en toekomst. En erg knap als je al op zo jonge leeftijd het publiek al weet te bespelen. Helaas voor bands Broken Roses en Ciska & Friends, maar op jonge leeftijd in Atak spelen is sowieso al een eer toch?

Zaterdag
Op zaterdag was het de beurt aan de categorieën 'Onmeunig Offensief' en 'Typische Tokkelaars'. Een op papier ietwat vreemde combinatie, snoeiharde optredens die met intieme singer-songwriter optredens werden afgewisseld. In de praktijk werkte het best goed. In de categorie 'Onmeunig Offensief' won de band Grown Cold. Vorige week nog in het voorprogramma van Sick of it All, deze week de winst tijdens Popsecret. Met een strakke show en nummers van hun nieuwe plaat veegden ze de vloer aan met de andere bands in de categorie: Radio Days en One Page.

In de categorie 'Typische Tokkelaars' won Tim van Doorn overtuigend. Hij zette in zijn uppie een zeer goede en overtuigende show neer, waarmee hij het publiek in Atak volledig voor zich won. Hij liet hierbij Carmijn en Mary Lou met lege handen achter. Zij zetten beiden ook erg overtuigende shows neer. Carmijn zong samen met Niels mooie, sfeervolle, overtuigende liedjes. En ook Mary Lou's show (samen met vriend Thomas) was zeer overtuigend. Met name de song die ze voor haar 10-jarige broertje geschreven heeft, wist me erg te raken.

Wildcard
Na twee avonden zijn de vier finalisten dus bekend. Er is echter nog een vijfde finaleplaats te vergeven. Op de Facebookpagina van Pop Secret kun je je stem uitbrengen op de overige bands. De band met de meeste stemmen staat samen met de overige finalisten ook in de finale op 11 oktober in Atak.