Geuzenpop geeft zich niet gewonnen

Organisator Marco Reitsma over tegenvallende financiën, festivals en het belang van vrijwilligers

door: Sjoerd van Ommen ,

Rockfestival Geuzenpop, hèt festival van Twente, gaat dit jaar helaas niet door. Het Enschedese festival wordt al acht jaar gehouden op het Rutbeek en kan om financiële redenen dit jaar niet plaatsvinden. Maar waarom doen de financiën juist dit jaar Geuzenpop de das om?

Een festival als Geuzenpop is in verhouding met andere festivals niet duur en dat maakt de drempel om er heen te gaan laag. Daar ligt het dan ook niet aan. Wat wél een grote sta-in-de-weg is, is de grote som die aan vooruitbetalingen moet worden voldaan en de relatief lage inkomsten die vooraf gegenereerd worden.

Daarnaast gaat het niet goed met ondernemers in de bouw. Normaal gesproken worden materialen voor een relatief laag prijsje aangeboden aan Geuzenpop. In de economische crisis is dat voor aannemers lastig te veroorloven. Daarom zijn de kosten op dat gebied dit jaar hoger.

Ook viel de sponsoring dit jaar tegen. Volgens voorzitter Marco Reitsma haakten veel partijen op het laatste moment af. "Veel ondernemers in Enschede zijn sponsormoe. Afgelopen jaar is veel geld geïnvesteerd in Serious Request en dat komt ons niet ten goede." De grootste tegenvaller dit jaar is het bedrag dat aan subsidie zou worden verleend. Dat valt veel lager uit dan gehoopt en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat het festival niet door kon gaan. Jammer voor de muzikanten, vrijwilligers en festivalgangers.

De reacties van bands zijn hartverwarmend. Het medeleven is groot. Meerdere bands gaven al aan er volgend jaar alsnog te willen staan. Ook andere festivalorganisatoren leven mee. Zo lieten organisatoren van de Zwarte Cross, Huntenpop en Appelpop allemaal weten het erg jammer te vinden dat het Enschedese muziekfestival dit jaar niet doorgaat.

Een oplossing ziet Reitsma in het inzetten van zijn geweldige groep vrijwilligers. Niet alleen in augustus op het Rutbeek."Aankomend jaar gaan vrijwilligers op meerdere festivals meehelpen om de kas te spekken. Een win-win-situatie. Onze vrijwilligers hebben ervaring en kunnen daarom van waarde zijn op andere festivals. In ruil daarvoor krijgen wij een bedrag om het budget van Geuzenpop een boost te geven."

Wat wel opvalt is dat bijna alle weekendkaarten voor de camping al uitverkocht zijn. "Geuzenpop groeit ieder jaar en daarom is het zonde dat dit jaar geen nieuwe editie zal plaatsvinden." Aan een einde van Geuzenpop heeft Reitsma nog nooit gedacht. En dat zal ook niet gebeuren. "Geuzenpop geeft zich niet gewonnen. Momenteel wordt er met man en macht gewerkt om de stichting te behouden waarmee de kans groot is dat er volgend jaar weer een nieuwe editie van Geuzenpop komt."