Fenomenaal optreden Ilse DeLange

Van gevoelige snaar tot vrolijke countrymuziek

Tekst: Sjoerd van Ommen / Foto's: Anne-Marie Kok. ,

Een lekker zomers temperatuurtje, het openluchttheater in Hertme én Ilse DeLange. Heerlijke ingrediënten voor de allereerste editie van Metropool Open Air.

Ilse is populair in Twente. Heel populair. En dat hebben ze geweten bij Poppodium Metropool. In april van dit jaar stond ze namelijk al in het Metropool, maar de kaartjes waren binnen één dag uitverkocht. Veel mensen waren te laat om een kaartje te bemachtigen. Om die reden besloot programmeur Frank Satink nóg een concert met Ilse te boeken, maar dan in het prachtige openluchttheater in Hertme.

Die beslissing viel in de smaak. Ook bij de familie van Ilse. "Dat is ook wa fijn een keer dicht bij de deur onnie dan? Zei m'n moeder ook al!" Zo begon de 36-jarige zangeres haar optreden. Aan alles was te merken dat Ilse een thuiswedstrijd speelde. Alles ging in 't Twents, behalve haar songs. Veel mensen moesten lachen om de nuchtere en humoristische manier van aankondigen, maar Ilse raakte ook een gevoelige snaar. 'I Need For You' kwam binnen. Heel Hertme was even stil. Loepzuiver vloeien prachtige woorden naar het menselijk gehoor. Wauw!

Dat bracht de muziekliefhebbers tòch even dichter bij elkaar. En dat was nog niet alles. Ilse maakte een groot compliment aan alle vrijwilligers die het evenement mogelijk hebben gemaakt. In het bijzonder aan Frans. "Er was een meneer die raakte mij. En dat was Frans. Dit liedje is voor jou." 'I Still Cry'.

Niet alleen Ilse was in topvorm. De band aan haar zijde liet Hertme merken zich ook thuis te voelen. Met scheurende gitaar- en knallende drumsolo's bespeelden ze het publiek dat enthousiast meeklapte op de maat van de muziek. Het Twents praten ging ze echter wat minder goed af. Dat corrigeerde Ilse dan weer op humoristische wijze met: "Je moet 't iets dikker aanzettn." Dat typeerde de sfeer van de avond. Vervolgens werden de countrysounds met banjo's en akoestische gitaren onder luid gejoebel van het publiek ingezet.

Ja, het was zo'n avond waar alles in zat. Zo'n avond waarbij het vrijwel onmogelijk is om aan het eind langs de merchandisestand te lopen zonder het nieuwste album mee te nemen. Ilse zelf genoot er ook van. "Mooie aamd. Heb 't ontzettend naar m'n zin gehad." En nadat het publiek "wie vond 't mooi" en "wie wilt meer" scandeert zet de band in op het allerlaatste nummer van de avond. Een nummer van haar held John Hiatt, 'Faith'. Hertme zingt ingetogen mee en zo komt een eind aan een meer dan geslaagde thuiswedstrijd.