Het krachtig kloppend hart van Arthur Adam

Presentatie nieuw album ‘Pulse’ op Crossing Border

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Willem Stolk. ,

In 2010 keerde singer-songwriter Arthur Adam terug naar het voor hem zo vertrouwde Enschede. In 2012 heeft deze stad voor het eerst een eigen editie van Crossing Border, het favoriete festival van Arthur. Op vrijdag 16 november presenteert hij er zijn nieuwste album ‘Pulse’.

We spreken Arthur Adam tijdens de Open Mic Avond in het Atak Café, een initiatief van het Twents Songschrijvers Gilde. Arthur is een van de drijvende krachten achter het Gilde, opgericht naar voorbeeld van het Amsterdam Songwriters Guild waarvan hij jarenlang actief lid was. “Dit jaar hebben we alweer een stuk of zeven open mic-avonden georganiseerd hier in Enschede. Iedereen is welkom, als publiek of om te spelen.” Het gaat er gemoedelijk aan toe, zo blijkt ook nu weer. Geen gitaar bij je? Er is vast wel iemand van wie je er een kunt lenen. Arthur brengt zelf enkele nummers van zijn nieuwste album ‘Pulse’ ten gehore. Op de akoestische basgitaar, die vanavond zijn podiumdebuut maakt.
 

Crossing Border
De officiële presentatie van ‘Pulse’ gebeurt op Crossing Border. Dit culturele festival heeft al 20 jaar zijn thuisbasis in Den Haag – één keer werd het in Amsterdam gehouden – en nu heeft ook Enschede een eigen editie. “Het is mijn favoriete festival”, vertelt Arthur. “De muziek op Crossing Border is vaak nogal aan de literaire kant. Andrew Bird bijvoorbeeld. Daar voel ik me erg bij thuis.” De komst van zijn favoriete festival naar zijn eigen stad bracht Arthur op een idee. “Ik heb gewoon een mailtje gestuurd naar de organisatie: Crossing Border komt naar Enschede en dan is net mijn nieuwe plaat uit, kunnen we iets combineren? Ik kreeg een enthousiaste reactie en toen was het snel geregeld. Na Paradiso, het Bimhuis en North Sea Jazz kan ik straks dus ook Crossing Border van mijn bucket list schrappen”, lacht Arthur.

‘Pulse’ straalt eenvoud uit. Geen foto’s of ander opvallend artwork: simpelweg naam en albumtitel, met daaronder een lijntje dat onmiskenbaar een hartslag voorstelt. Het titelnummer – ook de eerste single van het album – schreef Arthur na een lastige periode in zijn leven. “Ik was op vakantie in Noorwegen. Daar heb je van die diepe afgronden. ‘Pulse’ beschrijft het gevoel dat je overvalt wanneer je in zo’n afgrond kijkt. Het grijpt je naar de keel, je hart klopt als een razende en je voelt als het ware de zin van het leven. Met name de terugkeer van zin in het leven.”

Zo eenvoudig als het album oogt, zo veel variatie zit er in de songs. ‘Pulse’ zweept je op, ‘Skin’ kruipt onder je huid en een liedje als ‘Madeline’ ligt gewoon lekker in het gehoor. ‘A Mess’ heeft iets symfonisch en de snerpende pijn van ‘The Chain Gang Blues’ wordt treffend gevolgd door het troostende ‘Don’t Despair’. Het theatrale ‘How Much Drama Can We Handle’ met Julie Scott zou in een musical niet misstaan. “Ik heb getwijfeld of ik die er wel op moest zetten. Het is bijna een rock ballad, zo cliché. Maar ik ben er nu ook wel blij mee, het is een mooi nummer geworden. Julie is een vrouw met ballen.”
 

Zelf opgenomen
In zijn thuisstudio in Glanerbrug nam Arthur het album helemaal zelf op. Niet alleen de zang is van hem (inclusief tweede stem), ook de instrumenten speelde hij zelf in. Een beetje hulp kreeg hij wel: “De vrouwenstem in ‘Like Siamese Twins’ is van mijn vrouw Dorien. Mijn vader speelt sax in ‘When It All Comes Tumbling Down’ en de drumpartijen in dat nummer zijn van Stefan, die nu ook in mijn band speelt.”

Arthur wilde het allemaal graag eens zelf doen. “Mijn vorige album ‘Awake’ was uitstekend geproduceerd door Guido Aalbers. Maar ik ben eigenwijs en ik dacht: dat produceren moet ik ook kunnen. Dan hoef ik geen anderen aan te sturen om de muziek te laten klinken zoals ik het in mijn hoofd heb. Alles heb ik mezelf geleerd, ik zat altijd de technicus op z’n vingers te kijken. Sinds december heb ik thuis mijn eigen studio.” Arthur was net klaar met opnemen toen hij afgelopen zomer werd benaderd door The Music Whisperer, een nieuw magazine gericht op luistermuziek. In iedere editie staat een artiest centraal. “Ze vroegen of ik al met nieuwe nummers bezig was. Dat kwam goed uit. Nu presenteren we op Crossing Border mijn album samen met de tweede editie van The Music Whisperer in een mooi pakketje. Het is een leuke special geworden, met aandacht voor de teksten en achtergronden bij de songs. Net even iets meer.”

Arthur Adam presenteert ‘Pulse’ op vrijdag 16 november om 21.00 uur in het Atak Café. Meer informatie vind je op de website van Crossing Border: enschede.crossingborder.nl