Fates Warning bekoort fans

Eén van de grondleggers van progmetal op de planken van Metropool

Willem tolk. ,

Al sinds 1983 bestaat de scheurende gitaarsound van Fates Warning. De band wordt gezien als de grondlegger van de progmetal. Ze staan met trots in het rijtje progmetalbands tussen onder andere Dream Theater en Iron Maiden. Fates Warning is een band met veel wisselingen in de bezetting van de band. Desondanks is de band door de jaren heen ijzersterk gebleven in wat ze doen. Gezien op 9 november in Metropool.

Wanneer de band begint aan hun avontuur op het podium van het Paradijs van poppodium Metropool wordt het publiek direct meegesleurd in een fantasierijke wereld. Vanaf de eerste noot weet gitaarvirtuoos Jim Matheos je aan te spreken en neemt hij je aan de hand mee door deze wereld. Jim is bandlid van het eerste uur en tevens de belangrijkste leverancier van de nummers van Fates Warning.

Ook de andere gitarist, Frank Aresti, weet het publiek te boeien met zijn gitaarsolo's. De drummer, Bobby Jarzombek, ondersteunt met zijn typische drumpatronen de complexe songstructuren. Wat opvalt is de technisch hoogstaande instrumentale beheersing. Dit geldt zeker ook voor de bassist, Joey Vera.

Het publiek vindt het allemaal prachtig. Te zien aan de gepersonifieerde t-shirts van optredens zo ver terug als 1998 zien ze de band niet voor het eerst. Dat is ook te merken aan het feit dat er veel met de zanger, Ray Alder, meegezongen wordt.

Begin 2013 komt er een nieuw album uit. Eén van de nieuwe nummers laten ze deze avond al horen. Laat de rest maar gauw komen.