Eerste editie van Crossing Border in Enschede

Gesprek met programmeur Michel Behre over het wat, hoe en waarom

Willem Stolk ,

Op 15 en 16 november staat Enschede in het teken van Crossing Border: een festival dat gewijd is aan muziek, literatuur en alles wat zich hier tussen bevindt. Ook film en beeldende kunst worden vertegenwoordigd. 3voor12 Overijssel sprak met de programmeur van dit festival: Michel Behre.

Sinds de eerste editie van het Crossing Border festival in 1993 wordt gezocht naar unieke combinaties van gesproken woord met muziek, film en beeldende kunst. Naast grote namen uit de internationale literatuur- en muziekwereld wordt er veel aandacht gegeven aan (nu nog) onbekende namen, voorbeelden uit het verleden zijn onder andere Mumford and Sons en Ed Sheeran. De nadruk wordt gelegd op het tonen van nieuwe ontwikkelingen binnen de literatuur en muziek en de relatie met andere kunstdisciplines. Het festival heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste internationale festivals op het gebied van literatuur en muziek in Europa. Voor een indruk van het festival check: Crossing Border 2011.

In november 2012 vindt de 20e editie van het festival plaats. Dit jaar, zoals in de afgelopen jaren, in Den Haag en Antwerpen en de eerste editie zal in Enschede plaatsvinden. Op de vraag “Waarom Enschede” vertelt Michel dat zijn vader en grondstichter van Crossing Border, Louis Behre, graag fietst en daarom regelmatig in Twente te vinden is. Tijdens een van zijn tochten bezocht hij het Muziekkwartier. Bij het zien van het intieme karakter en de verbondenheid van de zalen van poppodium Atak en het Wilminktheater ontstond de gedachte om het festival ook in Enschede plaats te laten vinden. Daarnaast ook omdat de afstand tussen Den Haag en Enschede groot is, waardoor de kans op Twentse bezoekers in Den Haag klein is. Michel en zijn vader zijn erg tevreden over het enthousiasme waarmee Enschede, het Muziekkwartier en nog vele anderen het festival ondersteunen.
 

Michel legt uit dat er op meerdere podia gelijktijdig grote en nieuwe namen optreden uit de muziek- en literaire wereld. Het publiek kan vrij bewegen tussen de verschillende podia en zalen en zo een eigen ideale programma samenstellen. In het naast elkaar programmeren van nieuw talent en gevestigde namen ligt de kracht en het unieke van Crossing Border. 3voor12 heeft een reeks artikelen met onder andere tien tips op het web geplaatst. Hier valt uit op te maken dat de muzikale line-up van Crossing Border voornamelijk bestaat uit twee genres: singer-songwriter en folk, met als grote uitzondering The Kyteman Orchestra. 

Michel Behre is nu vier jaar fulltime bezig met Crossing Border. Daarnaast ontwikkelde hij andere nieuwe initiatieven, zoals Borderkitchen, Border Sessions en het Walk the Line Festival. Onderdeel van Crossing Border is The Chronicles. Dit jaar nog niet in Enschede, maar wel de moeite waard om aandacht aan te schenken. The Chronicles is een viertal aankomende talenten, schrijvers en vertalers. Zij krijgen de kans om tijdens het festival over het festival te schrijven en dit te publiceren op de Crossing Border website. 

Michel vertelt dat hij programmeert vanuit zijn eigen muzieksmaak. Op de vraag “Wie mogen we niet missen?” komt hij met de volgende namen: The Punch Brothers, een soort Mumford and Sons met een net wat andere twist. Frontman Chris Thile heeft een beurs gekregen in de USA van het MacArthur Fellows Program, wat gegeven wordt aan mensen "who show exceptional merit and promise for continued and enhanced creative work".

Ook First Aid Kit belooft een fijn optreden te worden. Nu voor de tweede keer op Crossing Border. Vier jaar geleden was dit nog een erg jong bandje, maar nu zijn ze gegroeid en een stuk volwassener. Ten slotte: de Mark Lanegan band. Michel zegt veel te verwachten van het optreden van drie goed muzikanten: Craig Finn, Patterson Hood en Will Johnson op donderdag. 

Het programma is wat betreft de grote namen een kopie van de programma's in Den Haag en Antwerpen. Er worden echter ook een aantal lokale bands en schrijvers toegevoegd. Voor Enschede zijn dat onder andere muzikanten Arthur Adam, Are You a Lion, The Horse Company en schrijver Peter Buwalda. Kan het publiek naast een goede programmering nog meer verwachten op Crossing Border? Jazeker, gelijkgestemde liefhebbers en een sfeer van enthousiastelingen. Verder verkoopt Broekhuis boeken, worden er signeersessies georganiseerd en verkoopt Velvet uit Arnhem CD's en vinyl. Ook het Rode Kruis en TC Tubantia hebben een plek.

Volgend jaar weer in Enschede? Dat is zeker de bedoeling. In ieder geval wordt dit jaar als een investering gezien.