Donderslag: Drum ‘n bass terug van weggeweest

Na een jaar afwezigheid wordt Enschede wakker geschud met een feestje van formaat

Maarten van der Laan. ,

Op zaterdag 3 november werd opnieuw het populaire drum 'n bass feestje Donderslag georganiseerd. Een gebalanceerde line-up + een goede sfeer = een feestje om trots op te zijn.

De afgelopen tijd was drum ’n bass wat op de achtergrond verdwenen door de dubstep hype. Deze nieuwe editie van Donderslag is het begin van een comeback, na een jaar zonder drum ’n bass feesten in het Enschedese Atak. In de tussentijd werd de leegte gevuld door Dubbel Dubstep, afkomstig van dezelfde organisatie.

De laatste keer dat ik een drum ’n bass feestje bezocht was in 2006, in een kerk omgebouwd tot poppodium (wat de akoestiek niet ten goede kwam). Daar kwamen schijnbaar allemaal grote namen die vooral hele vage muziek draaiden. Het publiek was een mengelmoes van hallucinerende hippies, ingetogen alto-jugend en gestrande hardcoreliefhebbers, die respectievelijk op half time, normal time en double time dansten.

Dat is hier wel anders. Bij binnenkomst rond 00:15 is de zaal aardig leeg, ongeveer de helft van een Dubbel Dubstep avond. Dat is niet erg, dan is er voor iedereen genoeg ruimte om te dansen. Het volk wat er staat is begin twintig en klaar om te feesten. Gelukkig worden ze op hun wenken bediend door Jakuza, resident en tevens organisator. Hij maakt in drie kwartier duidelijk dat drum ’n bass in de afgelopen zes jaar volwassen is geworden en invloeden van andere genres niet schuwt. Techno-invloeden, triplets en ook melodieuzer werk: het komt allemaal voorbij.

Om 01:00 neemt Nymfo het stokje over. In het begin van zijn set maakt hij vrij veel fouten, de beats lopen niet altijd even gelijk. Hij draait duisterder en eentoniger dan Jakuza, iets wat aansluit bij de stemming van het overwegend mannelijke publiek. Inmiddels is het een stuk drukker, wat uw reporter illustreert door één van de weinige blondines in haar rechter oogkas te ellebogen (waarvoor excuses). Dat mag de pret niet drukken, de sfeer is erg gemoedelijk, en er zijn veel bekende partygangers die altijd op de Dubbel Dubstep avonden zijn.

Dan begint het Britse DC Breaks. Ondanks dat dit de hoofdact is, waarin regelmatig een welkom uitstapje naar dubstep wordt gemaakt, is de zaal tegen drieën best wel weer leeg. Dit verbaast, zeker gezien de meer commercieel-populaire sound, maar heeft misschien iets te maken met een aantal onnavolgbare backspins. Net als het publiek echt los gaat, wordt de plaat stilgezet en (in een andere vorm) opnieuw gestart. Irritant en onnodig.

De laatste DJ van vanavond is A-Flex. Het feestje afsluiten is een dankbare taak, want de mensen die er nu nog zijn willen maar één ding en dat is losgaan. Met een stevige mix van harde drum ’n bass, trap en zelfs een vleugje bubbling krijgt het publiek waar het om vraagt. Al met al een goede afsluiter. Met een avond goed vermaak in de achteruitkijkspiegel was dit een geslaagde editie van een hernieuwd Donderslag. De volgende editie is in het voorjaar van 2013.