Cd-recensie: ‘Wolfhagen’, het nieuwe album van Devious

Een heldere en goed overkomende productie

Tom Olsman ,

Een opvolger voor het goed ontvangen album ‘Vision’ van de metalband uit Hengelo liet even op zich wachten maar op 5 oktober was het daar dan toch echt. Het nieuwe album van Devious: ‘Wolfhagen’.

‘Wolfhagen’ is het vierde album van Devious. De metalband uit Hengelo werd in 2000 opgericht door gitarist Guido de Jongh, tevens songwriter van de band, en drummer Frank Schilperoort. In 2003 brachten ze hun eerste album uit: ‘Acts of Rage’. Met hun debuut stelde de band zich voor het eerst echt voor aan het grote publiek. In 2006 toerde Devious met de Braziliaanse band Krisiun door Europa. Tijdens deze en diverse andere tours die daarop volgden deed de band Duitsland, Engeland, België, Polen, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië en Slovenië aan. In 2007 bracht het metal gezelschap hun tweede album ‘Domain’ uit, twee jaar later volgt hun derde album: ‘Vision’. Nu is het tijd voor het volgende album 'Wolfhagen'.

Het valt meteen op wanneer je de stereo aanzet: het tempo ligt laag, wat resulteert in een zware, logge sound. De nummers zijn compact maar dit gaat niet ten koste van de complexiteit van het album. De band heeft daar een mooie tussenweg in gevonden. De grunts zijn zoals je ze vaker tegenkomt in de metal, maar wel degelijk. Technische gitaarsolo’s blijven uit, maar in plaats daarvan is gekozen voor mooie gitaarloopjes en riffs. Dit is goed te horen in het nummer ‘One Man Horde’. Frontman  Dennis Lusseveld maakt samen met bassist Alwin Zuur zijn debuut op de opnames.  Wanneer je de eerdere albums van Devious met dit album vergelijkt, valt op dat de band uit Overijssel met dit album de trash metal-invloeden achter zich heeft gelaten en meer voor de modieuze death metal heeft gekozen. Hierdoor doet het album erg denken aan de nieuwste album van de Finse metalband Before the Dawn ('Rise Of The Phoenix'). Het laatste nummer van het album is een dubstep remix van het nummer ‘Respiration of Fear’. Dit is een foute keuze. Er blijft in deze bewerking niets over van de kracht van het originele nummer, die eerder op het album te vinden is. Er wordt de laatste tijd onder metalbands veel geëxperimenteerd met dubstep maar in dit geval is het echt een misser. Het nieuwe album is goed en komt helder over maar de band doet niets wat nog niet eerder ten gehore is gebracht.

Het album ‘Wolfhagen’ is gratis of tegen een zelf te bepalen prijs te downloaden op Bandcamp.