Hooikoorts: Dauwpop 2012

17 mei 2012 - Hellendoorn

De zomer komt eraan en daarmee ook de verschillende festivals in de provincie. 3voor12 Overijssel heeft alle informatie voor je verzameld, zodat je weet wat er te zien en te doen is. Lees hier alles over Dauwpop.

Dauwpop vindt traditioneel plaats op Hemelvaartsdag en is in 2012 alweer aan haar 18e editie toe. Met de jaren is het festival groter en groter geworden. Op het festivalterrein in de bossen net buiten Hellendoorn staan dit jaar maar liefst zeven podia waar bekende en minder bekende bands en artiesten optreden. Naast muzikale acts is er ook ruimte voor theater, dus schrik niet als er ineens een vreemd figuur naast je staat.

Een overzicht van de verschillende podia:
Op de Jupiler Mainstage trapt om 11.30 uur Guus Meeuwis af. Verder staan daar Gers Pardoel, Chef’Special, The Kyteman Orchestra, Ilse DeLange en De Dijk. Spetterende afsluiter is Within Temptation.

In de Jägermeister Rockarena kun je je wilde haren losgooien, want Prong, Drive Like Maria, Jah6, Bettie Serveert (plays Palomine), Moss, Sivert Hoyem, The Deaf en Band of Skulls laten hun gitaren gieren!

Het Enge Bos is ieder jaar weer bijzonder. Bijzonder, omdat het podium midden tussen de bomen staat, maar ook bijzonder omdat er artiesten staan die je niet dagelijks op de radio hoort: DJ Tony Terrific, Sharona & the Sharona’s, Ben Gadellaa, Tony Banks, Tonny Sjordaan, Danny Panadero, Keessie en Ronny Ruijsdaal laten je ongetwijfeld de polonaise lopen.

Omdat schlagers nogal populair bleken te zijn op het festival heeft Dauwpop ook de Duitse versie van het Enge Bos geintroduceerd: het Böse Wald. Hier staan DJ Schlager King, Dietwin de Jodelaar, De Schlager Zusjes, Udo AlpfenKreuzer, der Fonz und Thomas DJ Duo, Tantchen Anna en Thorsten von Lippe Biesterfeld.

Ook de danceliefhebber is op Dauwpop aan het juiste adres in het Passoa Beach House. Marrow & Bone, Merdan Taplak, Yellow Claw, Gomes, Sabotage, Luttenberg Wasted Youth, Kraantje Pappie, Mr. Polska en Feest DJ Ruud zorgen dat je niet stil kunt blijven staan.

Een nieuw podium dat eruit ziet als een kerk, de King King stage. Een bijzondere setting. Hier spelen toffe ‘upcoming’ bands en reeds gevestigde singer-songwriters: Stefany June, Greg Holden, Paceshifters, Are You A Lion, Rats on Rafts, Case Mayfield, Bombay Show Pig en Automatic Sam.

Naast het King King stage is er ook nog het King King Terrace. Ook hier kun je genieten van de prachtige klanken van Arthur Adam, Tommy Ebben, Tangarine, Poor John, Larry & his Flask, Ongekend Talent (nog onbekend) en André Manuel.

Tips van de programmeurs

Genoeg om uit te kiezen, dus begrijpelijk wanneer je het even niet weet. Op de site van Dauwpop hebben de programmeurs daarom enkele tips gegeven wat je als festivalbezoeker zeker moet gaan zien.

"Groot, groter, grootst: The Kyteman Orchestra. Het nieuwe project van Kyteman is letterlijk veel groter dan zijn voorganger. Met een orkest en koor belooft dit een heel speciaal optreden te worden.

Het album dat 200.000(!) keer verkocht in de USA, wordt integraal gespeeld, in originele line-up: Bettie Serveert plays Palomine. Palomine wordt gezien als een echte Nederpopklassieker en een tijdloos album. Pareltje!

Met zijn band Madraguda verantwoordelijk voor misschien wel het beste Dauwpop-optreden ooit: Sivert Hoyem. Nu is de zanger solo en doet hij Dauwpop weer aan. Zeer benieuwd of dit net zo’n sidderend optreden wordt als de vorige keer!

Band of Skulls zal de Jägermeister Rock Arena afsluiten met een dampende rock set. Met hun nieuwe plaat Sweet Sour hebben ze onze harten definitief veroverd.

Op onze nieuwe area, King King, staan veel toffe, redelijke onbekende acts. Ga vooral Larry & his Flask (folk 'n roll), Poor John (bluesy rockcovers), Are You A Lion (indiegitaarpop), Case Mayfield (singer-songwriter), Rats On Rafts (new wave) en Bombay Show Pig (indierock) checken. King King: een oude, houten kerk met terras, midden in het bos. Dat kan alleen maar op Dauwpop!

We hadden ook graag Zanger Rinus getipt, maar die kan vanwege een auto ongeluk helaas niet komen. Maar we hebben in onze eigen Koning van het Enge Bos Ronnie Ruysdael een passende vervanger gevonden!"

Meer informatie, de volledige line-up en het blokkenschema vind je op de site van Dauwpop.