Rock the Park in Rijssen: podium voor beginnende bands

"Kom eens uit dat oefenhok!"

door: Karin Spanjersberg. ,

Rock the Park is een nieuwe naam op de Twentse festivalkalender. Op zaterdag 28 april vindt in het Volkspark Rijssen de tweede editie plaats. In de aanloop naar het festival kunnen beginnende lokale bands podiumervaring opdoen tijdens de ‘indoorversie’ Rock the Park Light. Drie van deze bands staan straks in april ook op het grote buitenpodium, naast al wat meer gevestigde bands uit de regio.

‘Rijssen kent geen bandjescultuur. Toch zijn hier best wat muzikanten actief. Wat ik met Rock the Park wil is beginnende lokale bands de mogelijkheid bieden om podiumervaring op te doen. In de aanloop naar het festival organiseren we in september en maart onder de naam Rock the Park Light twee avonden voor beginnende bands. Een selectie daarvan staat straks ook op het buitenpodium.’ Aan het woord is de organisator van Rock the Park, Michel Schreuder. Vorig jaar nam hij het initiatief voor dit nieuwe festival in Rijssen, dit jaar krijgt het een vervolg.

Brede programmering
Bij ‘festival in Rijssen’ denk je haast automatisch aan het inmiddels roemruchte Elsrock en het daaraan gekoppelde Piratenfestival. ‘Maar tussen die twee uitersten zit zo veel meer: funk, indie, country… Dat gebied willen wij bestrijken met Rock the Park. Naast de namen die we kiezen via Rock the Park Light spelen er bands uit de regio die al wat langer actief zijn. Zo hebben we dit jaar Handy Joe and the Groovemachine. Deze band heeft z’n wortels in Rijssen en treedt door het hele land op. Je bent natuurlijk afhankelijk van wat de regio te bieden heeft, maar we streven in ieder geval naar een brede programmering.’

‘Jonge’ bands
Rock the Park richt zich op jonge bands uit Rijssen en plaatsen in de directe omgeving, zoals Holten, Enter en Wierden. Jong staat daarbij overigens los van leeftijd. ‘Wat we zoeken zijn bands die nog niet zo lang spelen en nog niet veel podiumervaring hebben. Tot nu toe zijn het wel voornamelijk coverbands’, vertelt Schreuder, die zelf ‘pas’ op zijn 25e actief werd in de muziek. Hij maakte deel uit van de bekende Haagse band Shocking Blue, verhuisde naar Rijssen, speelt inmiddels alweer een aantal jaren in coverband Mrs. Djizz en geeft drumlessen. Tussen zijn muziekbedrijf Pats Producties en het Parkgebouw is inmiddels een prettige samenwerking ontstaan. ‘Het Parkgebouw biedt een fijne locatie met goede faciliteiten, zowel binnen als buiten. De medewerkers zijn ook erg enthousiast over Rock the Park.’

Uit het oefenhok
Een open podium is Rock the Park in ieder geval niet: ‘Een bepaald niveau is vereist, maar ik ben ook bereid om te coachen. Bands moeten in ieder geval niet in dat oefenhok blijven hangen. Daar worden ze niet beter van. Hup, het podium op en spelen.’ Maar daar moet dan wel gelegenheid voor zijn. ‘Inderdaad is het vaak lastig om ingangen te vinden. Er zijn hier maar weinig plekken om voor publiek te spelen. Met Rock the Park willen we die mogelijkheid bieden. En we hopen natuurlijk dat het uitgroeit tot een regionaal festival.’

Rock the Park Light
De opkomst bij de maarteditie van Rock the Park Light valt helaas wat tegen. Was er in september nog zo’n 100 man publiek, vanavond blijft de teller steken bij 60. De Rabozaal in de kelder van het Parkgebouw doet in ieder geval maar weinig onder voor een kleine zaal van een willekeurig poppodium. De ruimte is voorzien van een demontabel podium, een professionele licht- en geluidsinstallatie en een gezellige bar.

Bradbury trapt af. Een coverband met standplaats Almelo en één bandlid uit Rijssen. Vijftien nummers komen voorbij, voornamelijk de betere klassiekers van ZZ Top, Hendrix en The Stones, maar ook 'Hush' van Kula Shaker ontbreekt niet. Frontman Edwin Arends is heel expressief en dat geldt ook voor de bassist. Dat de band al vaker voor publiek heeft opgetreden – voornamelijk in kroegen – is te merken, hoewel de drummer wat ongemakkelijk lijkt te zitten. Bradbury weet in ieder geval de aandacht van het publiek goed vast te houden. Op hun website staat te lezen: ‘De bandleden hebben een grote liefde voor de muziek die ze spelen. Dat hoor je en dat zie je.’ En daar is geen woord van gelogen.

Dan is Crashing Monday aan de beurt. Jong en enthousiast, maar onervaren. De band staat pas voor de derde keer voor publiek, de bassist speelt vanavond zelfs voor het eerst mee. De timing laat soms te wensen over en bij zangeres Larske Bosscher lijkt na ieder nummer weer honderd kilo van haar schouders te vallen. Aan haar zangcapaciteiten hoeft Larske in ieder geval niet te twijfelen: vooral de wat meer up-tempo nummers van Pink en The Script passen goed bij haar warme, heldere stem. Eigen songs zijn in de maak, eentje staat er op de setlist: "Way To Blame". Het nummer zit vrij aan het begin en komt door de spanning niet helemaal goed uit de verf. Hopelijk krijgt deze band uit Enter de kans om meer vlieguren te maken op het podium. Maar, laat de gitarist daarbij wel een beetje gas terug nemen.

Afsluiter van de avond is Salvo, het ‘bierbandje’ van Rijssenaar Chiel Kamphuis. Dat wekt misschien de indruk dat het allemaal niet veel voorstelt, maar wat deze vijf jongens van begin 20 laten horen klinkt muzikaal gezien helemaal niet gek. Boerenrock is favoriet – veel Normaal en Jovink – maar ook Foo Fighters en Herman Brood (‘Stoet’n Herman’). Humor hebben ze. Als de broer van de gitarist de band komt versterken op de mondharmonica heeft de zanger even de handen vrij om het publiek te trakteren op mariakaakjes en condooms uit een grote emmer. Het mag duidelijk zijn wat het volgende nummer is. Serieus? Neuh, verre van. Hoewel ze wel serieus veel lol hebben met z’n allen. Salvo, voor een geslaagd schuur- of tentfeest.

Nog diezelfde avond maakt het Parkgebouw via Twitter de line-up bekend van Rock the Park 2012: Cross Over, Crashing Monday, Bradbury, Knap'n en Handy Joe & The Groove Machine zijn op 28 april te zien en te horen in het Volkspark Rijssen.

Meer informatie is binnenkort te vinden op www.parkgebouw.nl.