EP recensie: The Road Home - Old Hearts

Een debuut waarmee je thuis kunt komen

Ruben Eijsink ,

Akoestisch en in vol ornaat hebben ze zo’n beetje op elk podium in Twente en omstreken gestaan. Dat deze vertegenwoordigers van 053 pakkende liedjes ten gehore kunnen brengen wisten we dus al. Maar hoe komen die de studio uitrollen?

Een luisteraar zonder voorkennis zou bij de eerste klanken van ‘Berlin Streets’ zomaar kunnen denken dat Overijssel een Americana band rijker is. Het knarsende geluid van vinyl, een slideguitar en galopperende drums in mono. Maar schijn bedriegt. Het duurt niet lang totdat de band er stereo in knalt en het hele spectrum vult. Het volle geluid dat producer Tim van Doorn in samenwerking met de jongens van The Road Home en anderen neerzet is indrukwekkend. Er is ongetwijfeld met een schuin oor geluisterd naar producties van voorbeelden als The Gaslight Anthem en Alkaline Trio. Het is alleen maar een compliment dat zulke invloeden naar voren komen en dat het organische punkrock geluid zo goed is gevangen op digitaal tape.

De slapback delay op de vocalen. De catchy riffjes en zalvende stem van Kenneth Christoffel. De rauwe stem van zijn broertje Luke. De ondersteunde akoestische gitaar op de achtergrond hier en daar. Allemaal elementen die exemplarisch zijn voor het genre, maar die hier gewoon verdomd fijn toegepast zijn. De vergelijkingen maken snel plaats voor luisterplezier. Want wat hebben deze vier knapen uit Enschede vijf heerlijke tracks op een schijfje gekregen. Liedjes die op het eerste gehoor opgewekt klinken, maar altijd een melancholische (soms depressieve) onderlaag bevatten.

Het zijn nummers die zo op de radio kunnen, maar rauw genoeg om live flink aan te dikken en goed te laten blazen. Dat valt niet mee om voor elkaar te krijgen, maar het is ze gelukt. Dat houdt wel in dat bepaalde nummers soms net iets te gelikt klinken, maar dat zal per luisteraar verschillen. Met dit brede geluid zullen de Enschedeërs een dito doelgroep aanspreken. Bijvoorbeeld de pappa’s met Dylan, Elvis en Springsteen in de platenkast, en hun punkrocks kids die The Gaslight Anthem, Hot Water Music, Dead To Me en Blink 182 luisteren op Spotify en iTunes.

De synergie van de gebroeders Christoffel komt, net als op het podium, op deze EP mooi naar voren. Allebei hebben ze hun eigen inbreng, de gemene deler is altijd oprechte punkrock&roll. De ene keer neigt het naar snelle melodische Californian punkrock (‘Rivals’). De New Jersey spirit is ook nooit ver weg (‘Old Hearts’). Op het afsluitende ‘We’re Lovers Who Lost All Faith’ worden alle referenties gekookt in een muzikale ketel. Dat eigen geluid borrelt langzaam maar zeker omhoog. Een zeer overtuigende finale van een debuut waarmee je thuis kunt komen. Op de ‘Old Hearts’ EP horen we een band die nog een beetje zoekende is, maar zeker op de goede weg is.