Einde verhaal voor Plato Enschede

Na een periode van hoop valt dan toch het doek voor de enige popspeciaalzaak in Enschede

Ruben Eijsink ,

Op 14 januari aanstaande sluiten de deuren van de Plato. Een groot verlies voor muziek liefhebbend Enschede.

Einde verhaal voor Plato Enschede

Onlangs werd door Plato eigenaar Dick van Dijk bekend gemaakt dat drie vestigingen van Plato de deuren gaan sluiten. Apeldoorn heeft 7 januari z’n laatste cd’s en platen verkocht, Deventer heeft onderdak kunnen vinden in een boekenwinkel. In Enschede was er de afgelopen weken nog de vurige hoop op een doorstart in een afgeslankte vorm. Bedrijfsleidster Petrushka ‘Trush’ Morskink, net goed een half jaar werkzaam in de platenzaak, heeft alles op alles gezet om toch een uitweg te vinden. Dit heeft helaas niet mogen baten. Aan de inzet en vechtlust om het tij te keren heeft het niet gelegen. “Ik heb al het mogelijke gedaan om deze winkel in leven te houden”, zegt ze met een brok in de keel.

In een vergevorderd stadium met financieringsinstantie ROZ Twente, liepen de onderhandelingen vast op een landelijk gemiddelde van de entertainment industrie. Trush snapt er niks van. “Alles leek goed te gaan, we hebben een heel goed gesprek gehad van zo’n anderhalf uur. Opeens ging het over de oppervlakte van de winkel en onze jaarinkomsten ten opzichte van andere entertainment zaken zoals de Mediamarkt, Free Record Shop en game winkels. Er lag een prima bedrijfsplan op tafel met een realistische kijk op de toekomst. Ik snap niet dat instanties als deze het verschil tussen omzet en bedrijfsresultaat niet willen zien. En Plato is nu eenmaal niet een doorsnee verkooppunt.”

In de jaren tachtig begonnen als Elpee, is de Plato in Enschede een begrip geworden in Enschede. Dé plek voor de muzikale fijnproever in de breedste zin van het woord. De afgelopen vijf jaar ging het al bergafwaarts met de muziekwinkel. Vaste werknemers werden ontslagen en de winkel was steeds minder uren per week open. De vakjes werden alsmaar leger.

De grote blauwe man maakte het de kwaliteitszaak er ook niet makkelijker op. “We zijn compleet kansloos tegenover bol.com”, aldus Morsink. “We kunnen niet opboksen tegen zulke levertijden en lagere prijzen.” Ook het illegaal downloaden en diensten als Spotify nemen de winkel de wind uit de zeilen. De meerwaarde van een platenzaak lijkt in Enschede te weinig draagvlak te hebben. Trush ziet dat anders. “Er is wel genoeg draagvlaak voor echte platenwinkels, anders had ik het niet eens geprobeerd. De huren in het centrum zijn extreem hoog, daarom is er zoveel leegstand. De levertijden zijn ook een probleem in deze.”

De vaste klanten die niet zoveel met het internet hebben, gaan Plato Enschede misschien nog wel het meest missen. Ze kunnen terecht bij Popeye in Hengelo. Of moeten ze dan toch maar eens gaan uitzoeken hoe het werkt met die dikke blauwe meneer op het internet? De tijd dat je even naar de binnenstad kon gaan voor die ene alternatieve release, is voorbij. Een einde van een tijdperk. Zaterdag 14 januari is het definitieve afscheid.