Stukafest: grote namen in kleine kamers

Optredens tussen bierkratjes en studieboeken

Renske Spijker ,

Het Studentenkamerfestival (Stukafest) wordt op donderdag 16 februari voor het eerst in de binnenstad van Zwolle gehouden. In een tiental kamers staan bekende en minder bekende acts. Een gevarieerd programma met muziek, dans, cabaret en dichtkunst. Na het festival kan men tot in de late uurtjes doorgaan in poppodium Hedon tijdens de afterparty: Sabotage Stukafest edition.

Stukafest werd in 2001 voor het eerst georganiseerd in Nijmegen. Sinds deze eerste editie breidt het festival zich steeds verder uit naar andere steden in het land. “De reden dat we Stukafest naar Zwolle hebben gehaald is omdat het een unieke ervaring is. En dat past wel bij Zwolle.”, aldus Rik Meijer van de Zwolse organisatie. Studenten konden zich opgeven om hun kamer voor een avond om te laten bouwen tot podium. “Gelukkig zijn er enthousiaste studenten die hun kamer graag willen uitlenen voor het festival. Zij zijn ook de gastheer- of vrouw van de avond. Uiteraard hebben we wel gekeken of de kamers groot genoeg zijn en of het veilig is.”

De start van het festival is om 19.30 uur op de Grote Markt met een openingsact van Hubble Orkestar. ”Vanaf 20.30 uur kunnen bezoekers in rondes van een half uur de verschillende acts gaan checken. Daarna heb je een halfuur om naar de volgende locatie te gaan. Alle locaties zijn op fietsafstand.” In totaal zijn er drie rondes. De artiest blijft op het adres en speelt dus drie keer dezelfde show.

Een van de acts op Stukafest is Tommy Ebben. Hij heeft in een jaar tijd twee albums uitgebracht en een succesvolle clubtour gedaan. Tommy Ebben is inmiddels een oude rot op Stukafest. Na optredens in Utrecht en Groningen staat hij dit jaar in Zwolle. “In Utrecht zaten we op kratjes bier en zat de bassist op een kast. In Groningen eindigde ik dansend tussen het publiek met mijn gitaar boven mijn hoofd. Beide keren waren te gek. Ik ben benieuwd hoe de sfeer in Zwolle is.” Tommy Ebben speelt vaak met band, maar op 16 februari doet hij het wat rustiger aan. “Ik speel solo en akoestisch. Hoewel je dan niet dezelfde energie kan uitdragen als met een band, kun je wel -vooral in een kleine kamer- een fijne, broeierige sfeer creëren.” Als hij een tip moet geven voor een andere act noemt Ebben de Zwolse hiphopper Typhoon. “Ik ben van huis uit geen hiphopfanaat, maar ik kan het heel erg waarderen als het zo muzikaal is als Typhoon en zijn band. Ook hoor ik erg goede dingen over Hubble Orkestar.”

Kaarten voor Stukafest kosten 11 euro voor alle optredens en € 4,50 per ronde. Die koop je bij het VVV, Plato of via de website van Hedon. Op vertoon van je kaart krijg je bij het Vliegende Paard een polsbandje waarmee je bij de kamer naar keuze terecht kunt. Meer informatie over Stukafest vind je op de website.