Dood en verderf in Enschede

Zes ultra harde metal bands speelden afgelopen zondag in Enschede

Tekst: Frank te Riet / Fotograaf: Stefan Steenbeeke. ,

Afgelopen zondag stond Atak, Enschede in het teken van het "Full Of Hate" Festival. De bands die op de bill stonden logen er niet om, Cannibal Corpse, Behemoth en meer. Met dit festival deed Atak een schot in de roos in een steeds meer uit elkaar vallende Nederlandse metal scene.

Cannibal Corpse
De laatste band van de avond, maar of ze het waar konden maken daar waren de meningen zeker over verdeeld. De een vond het de beste set die ze ooit gespeeld hadden, de ander riep dat de band eigenlijk maar eens moet stoppen. Persoonlijk vond ik het echt keihard beuken, het was mijn eerste Cannibal Corpse concert, maar afgezien dat de zanger niet heel goed bij stem was en de drummer de snelheid hier en daar niet helemaal meer weet te volgen, was dit toch echt wel een beukset, waarin oud en nieuw werk ten gehore werd gebracht. Over het nieuwe werk, ik vond het zelfs voor Cannibal Corpse begrippen erg modern klinken. Of het de juiste band was als afsluiter, de naam wel, de prestaties niet.
 
 
Behemoth
Over afsluiter gesproken, wat is dit een ontzettende band zeg. Pak het beste van de extreme stijlen, gooi dit door elkaar, laat dit spelen door getalenteerde Polen en je krijgt de vetste band van de planeet. Alles was perfect aan deze show, de band speelde echt strak, een hele mooie presentatie, die lekker duister was en waarbij oud en nieuw werk werd afgewisseld. Voor mij was dit de band waarom ik kwam en ze hebben mij zeker weten te overtuigen. Velen kunnen beamen dat Behemoth toch echt wel de vetste band van de dag was.
 
 
Legion Of The Damned
Deze band ken ik van naam en van slechte verhalen. Uiterst kritisch was ik niet, maar wel zeer benieuwd. De band speelt een prima mix van thrash metal met een zang sound zoals die Duitse Thrash wave dat had in de jaren '80, denk hierbij aan Sodom en Kreator.Wat mij opviel, is dat de songs redelijk langzaam waren van BPM en dat de band een oke showtje maakte. Deze gasten kunnen echt wel spelen, maar aanrader is om heel gauw een andere drummer te gaan zoeken. Dit haalt de band echt naar beneden, want het lijkt alsof hij eerst de hele zaterdagavond in de kroeg had gezeten, de halve zondag ergens de beunhaas heeft uitgehangen en slecht voorbereid het podium op is gegaan. Veel stukken kon hij de band niet bijhouden, en vooral dat viel erg op. Helaas, want wat songwriting betreft, speelt LOTD echt wel hele vette shit.
 
 
Misery Index
Waarom deze band zo vroeg op het programma stond, was en is mij totaal een raadsel. Voorheen kende ik alleen de naam, en wist dat het hard was, maar na tien seconden van het eerste nummer is dit een van mijn nieuwe favoriete metal bands. Wat ontiegelijk hard en bruut, en vol overtuiging. De drummer is echt helemaal te gek, ik zou wel willen weten waar je zo kunt leren drummen. Daar moet iedere metal drummer naartoe. Voor mij was dit samen met Behemoth het hoogtepunt van de dag.
 
 
Suicidal Angels
Slayer met een andere zanger. Zeer strakke band, en gewoon alle oude Thrash metal zoals die vroeger, toen alles beter was, uit de kast werd gehaald. Persoonlijk is dit een aanrader als je echt warm wordt van deze stijl. Als je Old School Thrash niet zo goed trekt, dan zou ik het eens op internet beluisteren en zelf beslissen. De band wist wel al om half 5 in de middag het publiek in een pit te krijgen, en er werd er al aardig op los getimmerd.
 
 
Een hele geslaagde dag, met een aardig volle zaal, ik schat zo rond de 500-750 mensen bezoek. Enschede heeft zich goed op de kaart gezet met dit festival, waarbij ook veel Duitse gasten aanwezig waren. Wat mij betreft mag dit zeker nog wel vaker georganiseerd worden!