Cd-recensie: Lukast - Bachlaan

Een verfrissend en veelzijdig album

Tom Olsman ,

Wanneer je zijn naam als zoekterm opgeeft bij Google vind je behalve een link naar zijn Soundcloud niet veel informatie. Waar andere artiesten hele Wikipediapagina’s vol schrijven over hun carrière is hij vooral bescheiden en wil de aandacht niet afleiden van zijn muziek. We hebben het over Lukast, die met zijn nieuwe album ‘Bachlaan’ een verfrissend geluid laat horen in meerdere genres.

Lukast is een beatmaker die zich vooral richt op de gabber en de hardere dancemuziek.
Bachlaan is de eerste hiphop gerelateerde productie van zijn hand. Voordat Bachlaan uitkwam bracht hij twee albums op vinyl uit bij zijn eigen platenlabel (Klemtoon Records). Zijn inspiratie haalt hij uit Oosterse popmuziek en volksmuziek van over de hele wereld.

Als je het album opzet valt het meteen op dat voor een nieuwe weg is gekozen. De hiphop beats vullen binnen enkele seconden nadat je op de play-knop heb gedrukt je kamer. Met effecten zoals vervormde stemmen worden de ruimtes opgevuld die er naast de hiphop beats nog zijn. Door de hiphop beats en de effecten heb je al snel de neiging om mee te swingen. Het valt op dat er met veel verschillende instrumenten wordt gewerkt, dit heeft als gevolg dat de nummers veel inhoud hebben. Hoewel je veel effecten, instrumenten en beats hoort heb je geen enkel moment het idee dat het te complex wordt. Hierin is een goede balans gevonden. Zonder dat je het echt door hebt bestaat het album uit twee delen: in het eerste deel hebben de hip hop beats een hoofdrol, in het tweede deel keert Lukast meer terug naar zijn thuishaven: de gabber, hardere dance en af en toe een klein beetje dubstep. Deze tweedeling, wat tijdens luisteren (bijna) niet opvalt, maakt het album verrassend, maar is niet storend. En door het combineren van hiphop, gabber, dance en dubstep krijgt de cd een verfrissend tintje. Ook als je maar van één van de muziekstijlen houdt zal het album je bevallen, want geen enkele muziekstijl ligt als een dikke deken over de cd. Het is allemaal goed in balans. Kortom: de nieuw ingeslagen weg is een goede keuze en heeft een goed album opgeleverd, wat een breed publiek zal aanspreken. Deze hiphop gerelateerde productie mag wat ons betreft een vervolg krijgen.

Bachlaan is uitgekomen op het label Frietboerism en is gratis de downloaden via de site. Het album is ook nog te beluisteren op de Luisterpaal.