Voor Mary Lou is muziek haar dagboek

“Ik kan altijd uithuilen bij mijn gitaar”

Tekst: Ylinde Kuiper ,

Ze stond ze bekend als Milou isyourmusic, maar de jonge singer-songwriter maakte een nieuwe start onder de naam Mary Lou. Ze presenteert vrijdag haar eerste EP, dus het is hoog tijd voor een interview met de Enschedese. We vragen Milou naar haar kerstwensen, toekomstdromen en muzikale ambities. “Ik hoef niet per se wereldberoemd te worden, maar als muziekdocente moet je zo vroeg opstaan.”

De 20-jarige singer-songwriter Mary Lou omschrijft haar muziek als ‘pop-rock met een rauw randje’. Op het podium verandert de bescheiden Enschedese Milou Pasveer van verlegen hippiemeisje naar gepassioneerde muzikante. “Het maakt me niet uit of mensen luisteren, maar als ze dat wel doen dan vermaak ik ze. Op het podium gooi ik alles in de strijd. Mijn wilskracht hoor je in alle songs.”

“Als mijn muziek een kerstdiner is, dan is het hoofdgerecht mijn gevoel, het nagerecht mijn stem en het voorgerecht mijn gitaarspel.” Ze is één van de vele singer-songwriters die Nederland rijk is, maar wat haar uniek maakt? “Het gevoel dat ik overbreng. Mijn muziek is mijn dagboek, want ik kan altijd uithuilen bij mijn gitaar.” Haar nummers gaan over de belangrijkste gebeurtenissen en gevoelens in haar leven: een nieuwe liefde of een break-up. “Als ik op het podium sta, beleef ik opnieuw het gevoel waar het liedje over gaat. Omdat gevoel zo belangrijk is, zie ik dit als het hoofdgerecht van mijn kerstdiner. Mijn stem is het toetje, je kijkt er naar uit en het is lekker. Ik krijg mensen vaak muisstil met mijn zang.” Haar gitaarspel ziet ze als voorgerecht. Het is een opwarmer. “Het is simpel, maar begeleidt naar het hoogtepunt. Ik speel nog maar vier jaar gitaar, maar tijdens mijn optredens is mijn gitaar een verlengde van mezelf. Het hoort bij mij.”

Voor Milou is het altijd duidelijk geweest dat ze de muziek in wilde. “Zonder muziek weet ik niet wat ik moet doen met mijn leven. Het is echt mijn nummer één passie.” Ze heeft geen muzikale familie, maar wel een muziekliefhebbend gezin. “Thuis speelde er altijd wel een CD op de achtergrond. Als ik later mijn brood niet kan verdienen als muzikante, dan word ik muzieklerares. Helaas ben verschrikkelijk slecht in vroeg opstaan. Ik geloof in mijn dromen, met mijn motivatie en een beetje geluk kom ik er wel”, zegt de goedlachse blondine.

Op 21 december brengt Mary Lou haar eerste EP genaamd ‘Aging’ uit. Deze gaat over de muzikale groei die ze de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. “Je hoort mijn groei in de nummers. Vanaf mijzelf als klein meisje die nog geen idee had waar de muziek haar zal brengen tot aan een zelfverzekerde chick die oprecht kan zeggen: ‘ik ben een singer-songwriter!’.” De plaat met vier songs is een mix van ballades en wat meer zomerse, vrolijke uptempo nummers. “Deze groei laat ik ook zien tijdens mijn optreden in Metropool. Ik begin met mijn oudste nummer en een uur later zijn we vier jaar verder.” ‘Aging’ is een probeersel voor Milou. “Er zijn meerdere instrumenten ingespeeld, een soort van Mary Lou het bandje. Ik weet niet of ik daar mee door wil. Ik ben benieuwd of het in de smaak valt, zo niet dan ga ik verder zoals ik dat de afgelopen jaren deed. Sinds ze haar EP heeft gemaakt en haar single heeft uitgebracht, is alles groter geworden. “Ik word op de radio gedraaid en podia en kroegen willen me hebben!”

Kerst is de tijd van bezinning en vooruitkijken. Milou haar kerstwens? In Band Aid spelen! “Ben Howard, Ed Sheeran, Jason Mraz en ik. Een soort nieuwe Band Aid. Dat is natuurlijk geweldig! Ik kijk naar hen alle drie op, zoals ik hoop dat mensen ooit naar mij op zullen kijken.” Ze heeft veel van haar idolen geleerd. “Ed Sheeran heeft mij laten zien dat het mogelijk is om met alleen je gitaar en je stem een hele grote zaal plat te spelen. Bij Ben Howard zag ik dat het toevoegen van een paar instrumenten, zoals een cello, prachtig kan werken.” Milou heeft de afgelopen jaren hoogte- en dieptepunten gekend. “Spelen bij 3FM was geweldig, hoewel dat wel om 4 uur ’s ochtends was. Het Bevrijdingsfestival in Zwolle was een toppunt en uiteraard het opnemen van mijn EP ook.” Soms ging het haar ook minder goed af. “Nadat ik van naam ben gewisseld (voorheen trad Milou op als Milou isyourmusic. red.), had ik moeite met liedjes schrijven en moest ik opnieuw zorgen voor bekendheid. Ik heb toen ook vaak getwijfeld aan mezelf. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ Gelukkig ben ik daar overheen en sta ik nu sterker in mijn schoenen.”

Wat staat Milou de komende tijd te wachten? “Mijn grote doorbraak komt hopelijk in 2013, wanneer ik mijn eerste volledige CD uitbreng. Ik hoef niet beroemd te worden, maar ik wil dat mensen mijn muziek kennen en dat iedereen wel eens gehoord heeft van Mary Lou. Ik wil dan vaak op de radio gedraaid worden en op 101tv te zien zijn.” Ieder jaar stelt ze zichzelf doelen. “Die haal ik ook! Voor 2013 zijn mijn doelen: één, toegelaten worden tot het conservatorium. Twee, een CD uitbrengen. Drie, in Paradiso spelen. Het maakt me niet uit waar, al is het bij de WC’s!”

We kijken uit naar haar CD en haar optreden bij Paradiso, maar vrijdag staat ook 3voor12 Overijssel in Metropool om Mary Lou haar eerste EP live te beluisteren. Verder kan ze deze week bewonderd worden tijdens de 3voor12 sessies voor Serious Request in de Enschedese binnenstad.