Bijzondere artiesten tijdens het Kickstart Festival in Metropool

Sofia Dragt, Go! Go! Durango en Johanneke ter Stege weten het publiek in Metropool uitermate te boeien

door: Tineke Klamer. ,

Bijzondere en diverse artiesten tijdens het Kickstart! Festival afgelopen donderdag 13 december in Metropool. Lokale helden Sofia Dragt, Go! Go! Durango en Johanneke ter Stege wisten het publiek in Metropool uitermate te boeien. Lees hier meer over deze bijzondere avond met sfeervolle filmische muziek, vrolijke volk en boeiende luisterliedjes.

Afgelopen donderdag vond in Metropool het Kickstart! Festival plaats. Onder de naam Kickstart! geeft Metropool regionaal talent een podium met als doel talent te ontdekken, te stimuleren en te laten groeien. Vandaag was het de beurt aan Sofia Dragt, Go! Go! Durango en Johanneke ter Steege. Alle drie artiesten met een niet-alledaags repertoire. Een bijzondere avond met sfeervolle filmische muziek, vrolijke folk en luisterliedjes.

Sofia Dragt
Sofia Dragt maakt naar eigen zeggen sfeerrijke, filmische muziek. Sofia: “De ene keer alleen met mijn piano, een andere keer met band.” En tijdens haar afstuderen zelfs aangevuld met strijkers en koor. Invloeden van Sophia zijn zowel Agnes Obel, Ann Brun en Patrick Watson, maar ook minimalistische klassieke muziek als Ludo Vice en Einaudi. Als ik Sofia vraag wat ze wil bereiken, dan noemt ze resoluut: “Een theatertour!” Ook wil ze muziek voor arthouse- en/of natuurfilms componeren.

Het optreden in Metropool was erg sfeervol. Luistermuziek, wat het publiek uitermate wist te boeien. Sofia speelt onder andere haar nummers 'Spring Soon' en 'The Lake'. Op het ene moment is de muziek rustig en lijkt Sofia helemaal in zichzelf gekeerd. Terwijl ze het andere moment alle emoties eruit laat komen. Deze tegenstelling maakt het optreden bijzonder, onvoorspelbaar en boeiend!  

Go! Go! Durango
Go! Go! Durango bestaat nog maar sinds april. Thomas: “Hiervoor speelde ik bij Thozes. En ik had zin in iets compleet anders.” In tegenstelling tot het hardere werk van Thozes is de muziek van Go! Go! Durango zachter, melodieuzer en meerstemmig. Als invloeden noemt Thomas Elliott Smith, The Beatles, Bon Iver, Mumford & Sons, Tom Waits en Robert Johnson. “Maar misschien dat er onverwachts ook wel een stukje van Abba tussen zit, wat zonder dat we het wisten van invloed is geweest.” Het belangrijkst is dat alle bandleden hun eigen ding kunnen doen. Op de vraag wat het hoogtepunt tot nu toe is, antwoordt Thomas: “Elk optreden is nog een try-out.” De inmiddels aangeschoven Pim Kokkeler valt hem bij: “Eerst maar eens meer dan 45 minuten repertoire”.

Tijdens het optreden in Metropool spatte de energie eraf, ondanks dat Thomas en Pim gewoon op hun stoel blijven zitten. Het energieke folky werk van Go! Go! Durango zorgt voor een uitermate goede sfeer in de zaal. De band verrast. Resonator guitars, banjo’s en accordeons komen voorbij. Kwalitatief ontzettend goed! En ook complimenten voor de technici van Metropool, die een spetterende lichtshow neerzetten.

Johanneke ter Stege
Johanneke is een singer-songwriter die aan het Artez conservatorium in Enschede studeert. Bijzonder. Talent. Zomaar wat woorden die tijdens het optreden in me opkomen. Johanneke speelt liedjes, zowel in het Engels als het Nederlands. En daarbij begeleidt ze zichzelf op de piano. De wat blijere liedjes zijn doorspekt met jazzy invloeden. Terwijl bij de, naar eigen zeggen, “dramatische” nummers meer klassieke invloeden bevatten. Terwijl Johanneke speelt, kun je in het publiek een speld horen vallen. Of zoals ze tijdens het optreden zegt “Jullie blijven allemaal zo stil, in het cafe praten ze er altijd doorheen.” Ze vindt het een eer. Daarom belooft ze in eerste instantie een toegift van twee dramatische nummers. Het worden er meer. Ook al haar experimentjes komen voorbij. Totdat ze alles gespeeld heeft wat ze weet en het publiek voldaan richting huis keert. Wat een bijzondere artiesten vanavond in Metropool.