Zwart Licht overwint plaspauze

Rapformatie weet ruim twee uur te boeien

Tekst: Dieuwertje Kuiper ,

In een mum van tijd heeft Zwart Licht zich op de Nederlands hiphopkaart gezet. Wist drie jaar geleden nog niemand van hun bestaan, nu mogen ze al het tweede album aan hun discografie toevoegen.Het drietal past moeiteloos tussen andere talentvolle TopNotch artiesten als Dio, Winne, Flinke Namen en De Jeugd Van Tegenwoordig. Op 25 februari liet Zwart Licht ook Deventer zien waar ze hun flitsende start aan te danken hebben.

Rapformatie weet ruim twee uur te boeien

De naam Zwart Licht is chique gezegd een 'contradictio in terminis'; een beetje hetzelfde als een 'levend lijk' of een 'vierkante cirkel'. Het concert dat zij in Deventer laten horen bestaat echter uit alles behalve tegenstellingen. Met gemak weet de band een geheel eigen geluid neer te zetten zonder te vervelen. MC's Akwasi en Leeroy brengen zowel nummers van debuutalbum Bliksemschicht als het nieuwe album No Juju ten gehore. De basis wordt gelegd door beats van Hayzee. Waar andere rap er live niet altijd beter op wordt, lijkt Zwart Licht juist te profiteren van de interactie met het publiek. Niet alleen de lyrics zijn kraakhelder, ook hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Terwijl de muzikanten zelf al amper de twintig gepasseerd zijn, oogt het publiek in het Burgerweeshuis zo mogelijk nog jonger. Maar wat blijkt; hoe minder de baardgroei, hoe groter de bezieling. De sfeer is er alleen maar beter op. Ook de hier en daar verdwaalde gabbers en metal heads hebben een prima avond.

Vooral de nieuwe single Blazin, al eerder ten gehoren gebracht bij het tv-programma De Wereld Draait Door, slaat aan bij het publiek. Het nummer Links/Rechts/Midden past daarnaast goed in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. "Ik denk links na, maar schrijf extreem rechts. (...) als geboren Nederlander ben ik toch gast in eigen land." Actueler wordt het niet. Ondanks deze serieuze boodschap blijft het een luchtige avond. Er wordt een mosh pit georganiseerd door de rappers zelf en af en toe wordt het publiek wakker geschud met een "Knock, knock, who's there?".

Het concert heeft geen voorprogramma, maar meer een 'middenprogramma' met muziek van de NoizBoiz en dj Atlas. Helaas wordt deze aankondiging door een deel van het publiek opgevat als een rook- en plaspauze, waardoor de tweede helft Zwart Licht wat moeizamer op gang komt. Gelukkig hebben ze rapper Skinto en hun verdere vriendenkring meegenomen voor versterking. De leek die laat is binnen komen vallen kan moeilijk zien wie nou bij Zwart Licht hoort en wie niet; tegen het einde van de avond staan op het podium bijna evenveel mensen als ervoor. Maar het huiskamergevoel slaat aan; voor een 'We want more' hoeven ze het podium niet eens af.