Customs in het Burgerweeshuis

Gedreven Belgen spelen zonder consessies

Tekst: Dimitri de Groot ,

Gepolijst, strak en stevig.

Gedreven Belgen spelen zonder consessies

 

 

 

Zaterdagavond 23oktober trad het Belgische Customs op in het Burgerweeshuis te Deventer. De indie rock formatie is bij onze Zuiderburen inmiddels uitgegroeid tot een ware sensatie. Momenteel proberen de Leuvenaren ook Nederland te veroveren. In een redelijk gevulde zaal is het voorprogramma in handen van The Mekanik, een viertal uit Tilburg. Een mix van disco en elektronische rock zorgt voor een goede opwarming van de avond. De band met onder meer drummer Marjolijn Dokter (One in a Million, The Freaks) in de gelederen, laat zien over veel afwisseling te beschikken.

Na een pauze van ruim twintig minuten verschijnen de Belgen op het podium als hoofdact. Customs wordt gevormd door zanger en lead gitarist Kristof Marie Albert Uittebroek, op drums Ace Mirko Zac, bassist Joan Willy August Govaerts, en gitarist Jelle Florentinus Mark Janse. Vanaf de start vallen we meteen met de neus in de boter: snijdende gitaargeluiden en donkere zangpartijen. Deze ingrediënten gecombineerd met het herkenbare en strakke tempo vormen de basis van de set. Zanger Uittebroek doet met zijn monotone stem denken aan Ian Curtis van het legendarische Joy Division. Aanstekelijk klinkt ‘Justine’, met een energieke drumsolo van Zac. Het rifje van leadgitarist Uittebroek doet de rest en werkt opzwepend. Deze tweede hit van het album ‘Enter The Characters’ heeft voor de definitieve doorbraak in Vlaanderen gezorgd. Gefocust en vol zelfvertrouwen werkt het viertal haar nummers af. Onderdeel daarvan is ook ‘Rex’, het allereerste succes dat de groep op de kaart heeft gezet. De passieve houding van de bandleden op het podium zorgt ervoor dat de interactie met het publiek in de zaal achterwege blijft. Mogelijk leent het muziekgenre zich niet voor intimiteit en gevoelige liefdesliedjes. Een cover van Joy Division mag uiteraard niet ontbreken. In de vorm van ‘Transmission’ galmt het duistere new wave geluid door het Burgerweeshuis. Technisch is de formatie ijzersterk, strak, stevig en fel. Vooral de drumpartijen van Zac zorgen voor vuurwerk. Uit het beschikbare materiaal van het enige uitgebrachte album volgt de huidige singel: ‘The Matador’.

 

Customs is een formatie met veel potentie en staat aan de wieg van een mogelijk interessante carrière. Het beschikt over muzikale kwaliteiten en een eigen identiteit waarmee zeker internationaal nog hoge ogen kunnen worden gegooid. Een aanrader.