De Doorbraak op Overijssels bevrijdingsfeest

Bevrijdingsfestival de kans voor de grote doorbraak?

Tekst: Gerance Leusink ,

Dit jaar is Afslag Oost ‘the place to be’ om lokaal muzikaal talent te spotten. Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) biedt jong talent uit Zwolle de kans om hun muziek aan de man te brengen. Op 3 verschillende podia kunnen de bands, zangers en zangeressen hun kunsten laten zien aan de bezoekers van het Overijsselse Bevrijdingsfestival 2010.

Bevrijdingsfestival de kans voor de grote doorbraak?


Op één van de grootste 5 mei festivals van het land is dit jaar Oogst Area vernieuwd tot Afslag Oost. Hier vind je drie podia, namelijk: De Doorbraak, podium Studentertainment en het podium van Popfront. Deze laatste stichting zet zich in voor de beginnende muzikant. Dat laten ze dit jaar zien door jonge Zwolse artiesten een plek op hun podium te bieden.

Natuurlijk is er veel meer te zien, te horen, te ruiken, en te beleven bij Afslag Oost. Cultureel podium Studentertainment heeft een ware All Arts line-up voor de bezoekers samengesteld. Hierin plek voor muziek, film, mode performance en Kunstbende winnaars uit de categorie DJ, muziek en dans. Ook is hier comedy, dubstep en natuurlijk theater te vinden.

Dit jaar is podium De Oogst veranderd in podium De Doorbraak (een nieuw podium van KCO). Met dit vernieuwde podium geeft KCO bands die op het punt staan om door te breken de kans van hun leven. KCO is  zeer vernieuwend en laat dan ook bands uit heel Overijssel zien, met elk een totaal eigen stijl. Dit varieert van pop/rock tot metal en hiphop. Anders dan voorgaande jaren krijgen de bands dit jaar veel meer speeltijd, waardoor iedereen een betere indruk kan krijgen van de band en hun muzikale talent.
 
Stichting Zwols Popfront heeft verschillende, goed verzorgde en betaalbare oefenruimtes, een kleine studio en een mooi café waarin beginnende bands elkaar kunnen ontmoeten en elkaar hun allereerste optredens kunnen laten zien. Dit is de kleinschalige insteek van het Popfront podium. Mooie, goed verzorgde acts met een eigen tint en een intieme sfeer. Acts die een sfeer neerzetten met hun semi-akoestische muziek die perfect bij een festival past. Terwijl u heerlijk genietend in het gras zit. Dit alles word aangevuld met singer-songwriters die dit podium helemaal compleet maken.

Het Plein van de Vrijheid bevind zich dit jaar in de Bloementuin. Een aantal organisaties hebben dit jaar hun krachten gebundeld en staan samen met een spelparcours op het plein. Deze krachtbron bestaan uit: Cordaid, War Child, Vluchtelingen Werk Nederland en Amnesty International.  De Europese Nieuwe heeft dit jaar op het Plein van de Vrijheid een gezellig koffiehuis (Kava Kucá) waar men onder het genot van een kopje koffie informatie kan krijgen over de Balkanlanden en wat er gedaan moet worden. Ook is LizzBizz aanwezig, zij staan er met een cafeetje geheel in stijl van de Bloementuin waar mensen even kunnen bijkomen van alle overweldigende acts. Ook is er het dansproject ‘Dansen Wereldwijd’. Daar kunt u dansgroepen uit verschillende bevolkingsgroepen bewonderen. Ook zijn er workshops waar u aan deel kan nemen.

Eén ding is in ieder geval zeker, deze samenwerkingen van stichtingen, organisaties en het Zwolse talent moet wel dé ideale formule zijn voor een geslaagd Overijssels bevrijdingsfestival.

Kijk voor een compleet programma op de website van Bevrijdingsfestival Overijssel.