Hedon wil op grotere schaal verder in nieuwbouw

Zwols podium wil verhuizen en samenwerken met theater

Ingmar Griffioen ,

Poppodium Hedon krijgt binnen enkele jaren een grotere zaal in een nieuwbouw pand in Zwolle. De beoogde locatie op het Noordereiland ligt direct naast Odeon De Spiegel theaters. Hedon denkt door samenwerking een exploitatievoordeel van 100.000 euro te boeken. De bouwkosten worden geraamd op 12,7 miljoen.

Zwols podium wil verhuizen en samenwerken met theater

Poppodium Hedon ziet de wens voor een grotere zaal binnen enkele jaren vervuld in een nieuwbouw pand aan de rand van het centrum van Zwolle. De beoogde locatie op het Noordereiland ligt direct naast Odeon De Spiegel theaters. Hedon denkt door samenwerking inhoudelijk te groeien en ook een exploitatievoordeel te boeken. De bouwkosten van het nieuwe podium worden geraamd op 12,7 miljoen. Het Zwolse college is voor, de raad buigt zich begin juli over het voorstel.

Schaalvergroting is een populair thema in het Nederlandse podiumlandschap. Zo ook in Zwolle. Hoewel Hedon pas 14 jaar in het huidige pand zit, wordt de behuizing als beperkend ervaren. "Wij doen al een aardige tijd verwoede pogingen om de capaciteit uit te breiden", verklaart Hoofd publiciteit Aldwin Ensing. "We willen graag op grotere schaal verder. Je merkt dat de grotere bands meer en meer naar grotere zalen gaan. Dat is één van de redenen om te verhuizen." Buitenlandse bands kiezen volgens Ensing in het zuiden voor 013, doen dan de Randstad en reizen door naar Groningen voor De Oosterpoort. "Zwolle ligt daar precies middenin en heeft een groot achterland. Wat ons betreft ligt daar een grote markt."

De verhuizing ligt politiek goed in de Overijsselse hoofdstad. Alleen de locatie is nog een punt van discussie. Er zijn nog twee opties: naast de huidige locatie aan de Burgemeester Drijbersingel of aan de overkant van de singel op het Noordereiland. Er ligt nu een collegevoorstel voor die laatste optie. "Het grootste voordeel van Hedon op de locatie Noordereiland is de clustering met andere (culturele) functies", schrijft het college aan de raad. Dat is voor Hedon ook de ideale keuze. Ensing: "Dus naast Odeon De Spiegel theaters. Wij denken door samen te werken een hoop kosten te besparen. Je kunt dan denken aan uitwisseling van techniek en een gezamenlijke laad- en losruimte."

Ensing legt uit dat Hedon sowieso al veel samenwerkt met het theater: "We hebben Zita Swoon in het verleden gedaan. Komend seizoen doen we Spinvis en Heather Nova in De Spiegel, en Gare Du Nord in samenwerking met De Spiegel in Hedon. De Spiegel heeft een zaal voor 900 man. Als je de gebouwen aan elkaar vastbouwt, heb je een heel aantrekkelijke locatie, ook op het gebied van verhuur en congressen."

Poppodium Hedon heeft momenteel een zaalcapaciteit van 500, die in het nieuwe gebouw meer dan verdubbelt. "Het wordt een zaal voor 1200 man, die ook flexibel in te delen is voor 900 of 600 bezoekers. En daarnaast komt er een café voor 300 man." Hedon zou daarmee de nieuwe Metropool in Hengelo en Atak in Enschede voorbijsteken en de grootste zaal van Overijssel worden.

De gemeenteraad moet het jongste voorstel nog wel goedkeuren. De laatste stemronde is in de eerste week van juli. Ensing: "Er zijn nog wat inspraakrondes, maar daar verwacht ik geen grote problemen meer." Wanneer er dan gebouwd mag worden, ligt wel problematischer. "Het jammere van het verhaal is, dat de grond op de beoogde locatie verontreinigd is en eerst gesaneerd moet worden en ook de parkeerproblematiek vergt nog nader onderzoek." Ook het alternatief kent hobbels. "Op de huidige locatie aan de singel zit nu een daklozenorganisatie, die er minimaal tot 2012 mag blijven. Ik verwacht dat het nog zeker drie jaar duurt voor we open gaan."