Allereerste Gothicfest in Steenwijk

Veel internationale aandacht voor Overijssels festival

Magda Dullemond ,

"Ik ben er van overtuigd dat zoiets als dit in Steenwijk kan", aldus René Brugmans, initiatiefnemer van het allereerste Gothicfest op 30 juli 2010 in De Meenthe te Steenwijk.

Veel internationale aandacht voor Overijssels festival

"Het Gothicfest beheerst ons leven op dit moment", vertelt René Brugmans, die er samen met zijn vrouw Ilse al maanden keihard aan werkt om de eerste editie van het festival gericht op elektronische en industriële 'duistere' muziek tot een succes te maken. Bovendien zijn Ilse en René al een tijdje bezig met het opzetten van een eigen boekingsbureau onder de naam 'Get Your Artist'. Gothicfest wordt hun eerste grote project.

Het balletje begon te rollen op het moment dat René op een forum zag dat Skinny Puppy beschikbaar was voor optredens in juli en augustus. De mede-oprichter van het Stonehenge metalfestival in de Buze vond dat Skinny Puppy daar niet uit de verf zou komen. "Honderd jaar geleden heb ik ook wel eens iets uit het genre in de Buze neergezet. Daar was toen geen animo voor."

Zelf ging René altijd graag naar feesten als de Inrichting in Amsterdam en X-Reactor in Arnhem. "Het leek me leuk om zelf ook eens zoiets neer te zetten. Maar om een redelijk publiek naar Steenwijk te halen, moet je niet alleen Skinny Puppy met een support act neerzetten. Dan moet je meer te bieden hebben."

René stapte met een plan naar De Meenthe. "Gelukkig omarmde directeur Han Evers het plan enthousiast." Inmiddels is de line-up compleet. Naast Skinny Puppy komen ook Das Ich, Mindless Faith, Destroid, Angelspit, Misery, The Chaos Industry, Contrast, Dismantled en We Got This Far naar De Meenthe op 30 juli 2010.

Een sterke programmering, vindt René. "Er zijn ontzettend veel bands, maar ook een hele hoop bands die allemaal hetzelfde klinken. Op Gothicfest heb ik neergezet wat ik zelf leuk vind. Of ik het kaf van het koren heb weten te scheiden, dat weet ik niet. Wel heb ik me op EBM (Electronic Body Music, red.) en industrial gericht. De enige band die je een beetje als 'gothic' kunt omschrijven, is Das Ich."

De naam Gothicfest is daarom ook niet ideaal, geeft hij toe. "Gothic festival in België is niet blij. We hebben ook wel aardig wat reacties gehad op de naam. Maar ja, we moesten snel schakelen, en dus ook snel een naam verzinnen."

Het stel hoopt op ongeveer 1000 bezoekers. René: "Het lijkt me het leukst als het publiek bestaat uit gevarieerd volk. Van metaljongens tot aan het soort mensen dat vroeger naar de Inrichting ging. Maar het lijkt me ook schitterend als er ook gewoon nieuwsgierige Steenwiekers komen kijken." De buurvrouw van de twee is daarbij een voorbeeld. "Ze is al een beetje op leeftijd", vertelt Ilse, "maar dat in zwart gestoken Stonehenge-publiek vindt ze prachtig."

Er zijn al kaarten besteld door mensen uit Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Uit eigen land reageren voornamelijk Randstedelingen nogal eens verward op het feit dat het festival in Steenwijk plaatsvindt. René, lachend: "We zagen een reactie op een forum 'Wat doet Steenwijk met een station als er toch geen nachttreinen rijden?!'"

Vrijdag 30 juli 2010: allereerste Gothicfest in De Meenthe in Steenwijk. Meer info: www.gothicfest.nl