Carmen van het Noorden met hiphop-act

Tekst: Sylvia Plette ,

Vrijdag 22 januari, filmhuis De Keizer - De hiphopfilm Carmen van het Noorden vertelt het liefdesdrama van de onzekere rechercheur Joz die, terwijl hij op het punt staat te trouwen, verliefd wordt op het hoertje Carmen. Hij raakt hierdoor in grote problemen.

De film is een remake van de film Een Carmen uit het Noorden uit 1919, die op haar beurt weer is geïnspireerd op het boek Carmen van Prosper Mérimée en de opera Carmen van Bizet. 

Met acteurs als Tygo Gernandt en Thom Hoffman verwacht je wel wat. Rechercheur Joz (Gernandt) krijgt onverwachts zijn eerste grote zaak, de moord op een prostituee. Hij ontmoet tijdens zijn onderzoek de verleidelijke Carmen en zet al gauw zijn principes over boord. Met alle gevolgen van dien… 

Helaas is het verhaal van de film flinterdun. De personages zijn ongeloofwaardig en de gebeurtenissen onwaarschijnlijk. Zo wordt Joz wel erg snel verliefd op de aantrekkelijke Carmen, is de gevluchte verdachte van de moordzaak ‘opeens’ van zijn handboeien verlost en loopt rechercheur Simon (Hoffman) na een paar flinke klappen te hebben gekregen niet veel later totaal ongeschonden rond. Het lijkt allemaal net niet te kloppen. 

Gelukkig is er ook wat goeds over de film te melden. De muziek, gecomponeerd door Perquisite, zal de harten van de hiphopliefhebber sneller laten kloppen. Met de soundtrack, waarop ook Duvel, GMB, Turk en Jiggy Djé te horen zijn, won het Gouden Kalf voor beste filmmuziek. Er is dus zeker een reden om naar de film te gaan. Of om de soundtrack te kopen. 

Na afloop van de film werd het veelal jonge publiek in filmhuis De Keizer getrakteerd op een mini-hiphop-optreden. De twee jonge hiphoppers ConvexXx en Du Ferdii van de formatie Dichtende Straat Filosofen gingen in een korte rap in op de film, waarbij zowel de filosofische kant als de personages werden belicht. Hoewel wat kort, het was een leuke en toepasselijke toegift.