Geen onschuldige optredens op de benefietavond voor de Hengelose Innocent

Een avond om Innocent te steunen

Tekst: Ruben van Adrichem / Foto's: Rene Vink. ,

Dat het al langere tijd niet erg lekker loopt bij de Innocent is bekend. Donderdag 9 december kwamen liefhebbers van dit wereldberoemde podium bij elkaar in het voorcafe van Atak, om te genieten van de snoeiharde optredens in een poging de Innocent te laten voortbestaan. Het was weer ouderwets hard!

Een avond om Innocent te steunen

Een schreeuw om het voortbestaan van de Innocent in Hengelo. Zo zou de avond goed omschreven kunnen worden, zowel de boodschap erachter als de bands die optraden. Want dat de gemeente Hengelo geen tijd en geld overheeft voor de 'Inno', moge duidelijk zijn. Ze besteden hun aandacht liever aan het nieuwe Metropool en vergeten de nichemarket die de Inno in handen heeft. Al sinds mijn jeugd kwam ik er graag, in dat grauwe, donkere maar gezellige hok in Hengelo. Hardcore bands waar ik nog nooit van gehoord had traden op, komend uit Duitsland, Engeland, maar ook uit de U.S. en Canada. 'Dat dit hier in Twente kon!' was mijn eerste gedachte destijds, terwijl ik glimlachend het muzikale geweld onder het genot van een biertje over me heen liet komen. Iedereen kende elkaar er, de avonden waren gemoedelijk en de sfeer was subliem. Vele malen beter dan de vijandige sfeer die elke zaterdagavond te proeven was in de 'New York', of Aspen Valley/Lunatic in Enschede. Like I said, de Inno had goud in handen en sinds het wegvallen van het toenmalige Atak al helemaal.

Daarom een benefiet-achtige avond in het voorcafé van Atak, met helden uit de regio en gasten uit het noorden des lands. Alles om maar te proberen om de Inno te kunnen laten voortbestaan. Toegang gratis met giften voor de Inno moest wel een goede voorbode zijn voor een avondje ouderwets gitaargeweld. En dat was er, zeker vanuit de bands. Grown Cold speelde als bezetenen, alsof de naderende ondergang ze pure energie gaf. Vaak als voorprogramma, maar zouden prima de show alleen kunnen dragen. Aan iedereen die ze nog niet gezien heeft, ga ze zeker bekijken. De frontman laat zien dat er niet te spotten valt met zijn formatie. Dreunend, stampend, slopend. Heerlijk. Zelfs nu uw razende reporter ze vier keer heeft gezien in de laatste twee maanden vervelen ze geen moment. Ook de mannen uit het noorden Manu Armata klonken erg lekker met een strakke, volwassen sound. Goed om te zien dat het support voor de Innocent verder gaat dan alleen de Twentsche grens. Ze zouden hier vaker moeten spelen, dat zou zeker gewaardeerd worden. Brede, boze frontmannen doen het sowieso goed hier in het oosten. Ook Striking Justice gaf een vertrouwd optreden weg, ze lijken niet te stoppen met show na show. Vaste kwaliteit wanneer ze optreden, niets negatiefs aan te zien. Met natuurlijk de guestvocals van George van Grown Cold. Helden.

De grootste verrassing van de avond was toch Kudra Mata. Inmiddels Twente bijna ontgroeid, maar zijn ons niet vergeten. Veel nieuwe nummers gespeeld, die toch even wennen waren, maar altijd met het kenmerkende, karakteristieke geluid van de gitarist. Ook Karel als frontman had er duidelijk zin in en wist zich sterk te maken voor 'zijn' Innocent. Ook al hadden ze er zin in, de echte Kudra Mata sfeer zat er niet in. De voornaamste reden moet uw razende reporter toeschrijven aan de setting van de avond. Het voorcafé van Atak blijft geen goede zaal om in op te treden. Het zou misschien kunnen, maar de akoestiek is alles behalve noemenswaardig. Op verschillende plekken in de zaal klinkt het geluid compleet anders en de kwaliteit ervan wisselt vaker dan goed is. Ook het feit dat bij de eerdere bands er niet eens een podium was, waardoor je de band alleen hoorde, maar niet zag deed veel afbreuk aan de anderzijds prima vermakelijke avond vol gezelligheid en bier. Toch bleef de boodschap van de avond overeind. De Innocent moet blijven voortbestaan, juist vanwege de naamsbekendheid van het podium, zowel in Nederland, als in het buitenland. Of het geholpen heeft zullen we binnenkort weten, de petitie is in ieder geval ondertekend.