Cuby and the Blizzards nemen Hedon mee naar 1967

Een sterk staaltje blues van Nederlandse bodem

Tekst en foto's: Marike Boonstra ,

Cuby and the Blizzards: ouderwetse blues of nog steeds 'live and kicking'?

Een sterk staaltje blues van Nederlandse bodem

Blueslegende Harry Muskee stond zaterdagavond samen met zijn band in een afgeladen Hedon te Zwolle. Sinds de eerste plaat Desolation in 1966 is de geschiedenis van de bluesband bijna onbeschrijfelijk. De band kent historische tournees met grootheden als Van Morrison en Fleetwood Mac en ontving een Edison voor hun debuutalbum,maar is nog lang niet uitgespeeld. Ook recent lieten Cuby and the Blizzards stevig van zich horen. In 2009 verscheen er na twaalf jaar een nieuw album, ‘Cats Lost’. Tot verbazing van de toen 68-jarige Muskee kwam de plaat binnen op nummer veertien in de Album Top 100.


Het poppodium Hedon in Zwolle zit vandaag helemaal vol. De opkomst: vooral vijftig plussers, fans van het eerste uur met hooggespannen verwachtingen. Zouden de ‘bluesfathers’ nog steeds zo goed zijn als in de jaren zestig?


Cuby trapt af met het nummer ‘Checkin’. Het publiek waant zich weer in hun jeugdjaren. Harry Muskee geniet zichtbaar van het publiek en zijn muziek. Bij de cover van John Lee Hooker, ‘Sugar Mama’, komt het publiek helemaal los. Opvallend zijn de solo’s: elk instrument komt aan de beurt. Vooral het alleenspel van de gitarist Erwin Jawa maakt veel indruk: hij weet zijn instrument zelfs vanachter het hoofd te bespelen. Zowel klassiekers als ‘Another Day’ en ‘Distant Smile’ als nummers van het nieuwste album zoals ‘Stranger’ en ‘Deadlines’ komen voorbij. Als knallende afsluiter kiest de band voor ‘Window of my Eyes.’ Dit nummer is door Anton Corbijn gekozen als de soundtrack voor zijn nieuwste film ‘The American’. Als toegift krijgen de fans nog het nummer ‘Appleknockers Flophouse’, met een ongelofelijk instrumentale climax.


Cuby & the Blizzard lossen de verwachtingen in Zwolle overtuigend in. Het publiek krijgt meer dan zijn zin en vindt het optreden een feestje. De 45-jarige band bewijst dat het zijn houdbaarheidsdatum nog lang niet heeft bereikt. Waarom ook stoppen als je nog zo ontzettend kan swingen? Cuby and the Blizzards bewijst  maar weer dat muziek niets te maken heeft met leeftijd.