´Voorlopers in het digitaal draaien´

Interview met het Utrechtse Black Sun Empire

Tekst: Elroy Maduro / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Bijpraten op Geuzenpop over het wel en wee, de reisjes en de toekomst van Black Sun Empire.

Interview met het Utrechtse Black Sun Empire

Hoe gaat het met Black Sun Empire?
Het gaat BSE voor de wind. Met ons drieën reizen we de wereld rond. Het was tot nu toe echt een topjaar met als hoogtepunt Glastonbury (Glastonbury Festival afgelopen juni in Groot-Brittannië). We staan dit jaar ook weer op Lowlands!

Waar staat Black Sun Empire ten opzichte van andere producers zoals bijvoorbeeld Noisia?
We hebben een andere sound als Noisia, dus we zitten sowieso niet in hun vaarwater. We hebben er zelf voor gekozen om twee Drum & Bass Labels te beheren (Black Sun Empire Recordings en oBSEssions). Eentje ervan is gehuisvest in Engeland. We hebben een derde label, Shadows of the Empire, waar we onder andere Dubstep op releasen.

Vinyl, CD’s of MP3?
We waren voorlopers in het digitaal draaien. Wat je ziet is dat de verkoop van vinyl enorm terugloopt. Als je bijvoorbeeld naar Oost-Europa kijkt, waar drum&bass en aanverwante muziek pas later voet aan de grond kreeg, zie je dat men nooit van vinyl gedraaid heeft. We bereiken de kopers en liefhebbers van onze muziek nu vooral via Beatport. Daarbij is het weer belangrijk dat het masteren van je tracks vóór release op Beatport wezenlijk anders is dan voor release op vinyl. Het antwoord op de vraag is dus CD’s, maar ik denk dat het goed denkbaar is dat DJ’s in de nabije toekomst hun ‘platentas’ op een USB stick hebben staan.

Black Sun Empire staat op 20 augustus 2010 op Lowlands. Op 27 augustus staat Black Sun Empire met Noisia op BlackOut, Tivoli de Helling, Utrecht