'Kontrust laat zich moeilijk ergens inpassen'

Een mix van verschillende stromingen en bands maakt Kontrust tot wie ze zijn

Tekst: Elroy Maduro / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Met hun onderscheidende muziek, bestaande uit verschillende stromingen en met invloeden van bands als System of a Down, weet Kontrust de show te stelen op Geuzenpop. Redenen genoeg om een interview aan te gaan met deze unieke Oostenrijkse band.

Een mix van verschillende stromingen en bands maakt Kontrust tot wie ze zijn

Allereerst welkom op Geuzenpop en welkom terug in Nederland! Gefeliciteerd met jullie nominatie voor een ‘Austrian Music Award’ (Kontrust is genomineerd voor de Oostenrijkse Music Award voor beste act in de categorie Hard & Heavy. De Oostenrijkse Music Award wordt ook wel AMADEUS genoemd).

Wanneer vindt de uitreiking van de AMADEUS plaats?
Op 16 september 2010 in Wenen.

Wat vinden jullie van het Nederlandse publiek?
We vinden het Nederlandse publiek geweldig: We zien hier mensen van jong tot oud of hele families, dat maakt het publiek gevarieerd en erg kleurrijk. Daarin zien we echt een onderscheid als we naar het Nederlands publiek kijken ten opzichte van andere landen.

Veel mensen horen overeenkomsten met de muziek van Guano Apes, jullie zijn qua stijl al eens vergeleken met System of a Down of P.O.D. Waar plaatsen jullie jezelf?
Misschien ergens er tussenin. Kontrust laat zich moeilijk ergens inpassen. Het is enerzijds eigen en aan de andere kant bestaand uit vele invloeden. Dat is Kontrust!

De muziek die jullie maken is onderscheidend, vol power, overtuigend en heel energiek. Waar halen jullie de inspiratie vandaan om muziek en teksten te schrijven?
We zijn met zes mensen in de band. Iedereen geeft input vanuit zijn eigen muzikale voorkeur en vanuit hun eigen kader. We brengen allemaal iets in. Voor de songteksten zijn het vooral onze persoonlijke ervaringen die de lyrics maken.

Hoe komt het denken jullie dat Kontrust in Nederland zo populair is?
Omdat we zo onderscheidend en verschillend zijn. De Nederlanders staan open voor meer soorten muziek en niet zo ‘mainstream’. Aan de andere kant staan we in Nederland soms wel in de charts, waaruit je misschien zou kunnen afleiden dat we hier een beetje meer ‘mainstream’ zijn geworden.

Wat is de beste plek om op te treden?
Overal waar veel mensen zijn.

We hebben videoclips kunnen zien van 'Bomba' en 'The Smash Song'. We hebben het album Time to Tango kunnen beluisteren en jullie hebben vele optredens in Nederland gehad… Wat wordt het volgende dat we van Kontrust horen of zien?
We zijn een nieuw album aan het schrijven… We gaan op nog meer festivals spelen, er komt een nieuwe single met videoclip. Tenslotte komt er een clubtour van Kontrust.

Naar aanleiding van de single ‘On the Run’ is er een website in de lucht gebracht: http://www.ontherunfor.com waar ook de videoclip en Kontrust’s statement te vinden zijn. Kontrust speelt op 28 augustus in Hedon, Zwolle.