Geuzenpop 2010 : de Mainstage op de zaterdag

Zeer fijne sfeer op Enschedees' festival doet smaken naar meer

Tekst: Elroy Maduro & Jasper van Poelgeest. Foto's: Marieke Waalwijk. ,

Al voor de zesde keer wordt in recreatiegebied het Ruthbeek in Enschede Geuzenpop georganiseerd. Een compleet festival in de traditie van Lowlands met een theater, workshops, een heuse camping, leuke muziek en een fijne sfeer! Bands als Go Back to the Zoo, Kontrust, Peter Pan Speedrock zorgen voor een geslaagde programmering op de mainstage.


Zeer fijne sfeer op Enschedees' festival doet smaken naar meer

Geuzenpop 2010, zaterdag 7 augustus. Als om 13:00 uur de eerste band start met spelen op de Mainstage, is het aantal bezoekers nog erg laag. Dat brengt de aanblik op een vrijwel leeg veld met zich mee. Dat moet ook voor de eerste bands deze dag niet heel erg motiverend zijn, maar toch is de kwaliteit van de muziek en entertainment de hele dag goed. Het lijkt wel of de Twentse nuchterheid op Geuzenpop parten speelt in de middag want echt een festivalsfeer is er niet, ondanks het mooie weer. De festivalmarkt wordt nauwelijks bezocht en de bezoekers van Geuzenpop zitten vooral op hun billen in het gras. Verderop de dag, als de avond valt, verandert dat beeld rigoureus. Uiteindelijk zullen we een enthousiaste, soms meezingende, dan weer springende of dansende menigte zien. Maar daarvoor moeten we wel wachten op podiumbeesten en publiekslievelingen als Kontrust op de Mainstage.

Intwine
Al eerst begint Intwine aan hun set. Het is een mix van songs van het laatste album 'Kingdom of Contradiction' en lekkere reggaenummers. Frontman Roger probeert geregeld het publiek mee te krijgen met een Caribisch klinkend “Wayooo”, maar Twente wil nog niet echt. Het geluid van Intwine is goed, zoals eigenlijk altijd. Op het veld wordt enerzijds verbaasd gereageerd (Intwine… dat is toch van ‘Happy’?) en anderzijds verrast (‘vet geluid’, ‘geweldige zanger’, ‘deze muziek gaat diep’). Zonder meer wordt Intwine positief ontvangen. De performance van Intwine is ook prima, maar doordat er geen interactie is met het wat stugge publiek, blijft het optreden van deze veelzijdige band op het Mainstage hangen.

The Mad Trist
De tweede band op de Mainstage is The Mad Trist. De Maastrichtenaren maken een wakkere indruk en hun set zit als een sneltrein in elkaar. Toch weet de band het publiek niet heel erg te boeien. Het zal wel een gebrek aan herkenning zijn waardoor het publiek niet helemaal uit z'n dak gaat, waar hun stonerrock zich juist zo voor leent.

Bettie Serveert
Bettie is terug! En hoe! Gelukkig doen zij ook Geuzenpop aan om een fantastisch optreden te geven. Hun nieuwe plaat 'Pharmacy of Love' is een stukje harder dan hun voorgaande albums en dat is live ook te horen. De invloed van drummer Joppe Molenaar (Voicst) staat dan ook als een huis. Zangeres Carol van Dyk voelt zich zichtbaar thuis in Enschede dat ze haar schoenen maar uit laat. Helaas beginnen dan de eerste regendruppels van vandaag uit de lucht te komen, maar echt doorzetten doet het gelukkig niet waardoor het meeste publiek lekker blijft genieten. Natuurlijk wordt de set afgesloten met een klassieker 'Kids' Allright'. Daarna snel inpakken en op naar Schollenpop!

The Other
Gemaskerd en met een mooi decor staan de mannen van punkrockband ‘The Other’ rond 17:30 uur op de Mainstage. De Duitse formatie start in de regen en het gaat helaas steeds harder regenen. De kwaliteit van The Other is prima en naast de harde gitaren en aan industrial en punk grenzende beats is het ook nog eens leuk om naar The Other te kijken. Na een paar nummers klinkt het wel allemaal hetzelfde en het blijkt onmogelijk te verstaan waar de nummers over gaan. The Other is zo’n band waar je òf gek op bent, of die je niet kunt uitstaan. Een deel van het publiek heeft haar toevlucht in de tent van de Talent Stage gezocht, een flink aantal mensen is aan het eten – misschien ook om het hoofd droog te houden – maar toch blijft er nog een flink aantal mensen staan. Voor het gros van de bezoekers leek The Other wat te heftig.

Kontrust
Om 21:00 uur staat Kontrust op de Mainstage. Kontrust is een Oostenrijkse band die typische cross-over muziek maakt en die vergeleken wordt met Guano Apes (vanwege de krachtige en zuivere vocalen van zangeres Agata) en muzikaal doet denken aan System Of A Down, Korn en P.O.D. (wellicht door de manier van zingen en ‘rappen’ door zanger Stefan) en andere cross-over bands. Vanaf de eerste noot gaat het voltallige publiek helemaal los. Het geluid is subliem; je wordt als toeschouwer bijna omver geblazen door het bombastische geluid van Kontrust. De bassen knallen over het veld en Geuzenpop gaat helemaal los. Er wordt gesprongen en gedanst. Er ontstaat vooraan bij het podium een moshpit. Elk nummer zorgt voor evenveel energie. Positieve energie. Lachende gezichten en mensen die titels van hun favoriete Kontrust nummers scanderen. Kontrust was voor deze Geuzenpop-editie, kijkend naar al het bovenstaande, de absolute topper op de Mainstage. In één woord: BOMBAstisch!

Peter Pan Speedrock
De afsluiting op de Mainstage werd verzorgd door de Eindhovense formatie Peter Pan Speedrock. Voor het optreden verkent 'bandmascotte' Dikke Dennis het festivalterrein door in de zijspan van een motor rondgereden te worden. Hetgeen niet geheel ongevaarlijk is. Na deze rit weet hij het podium te beklimmen en geheel in stijl kondigt hij als geen ander de band aan. Een kopstoot tegen de microfoon zweept het publiek geheel op. Totaal in chaos zet de band z'n set in en ramt het tot het eind door op gitaren en drumstel. Het publiek gaat onder deze afsluiter geheel uit z'n dak en af en toe vraag ik me af of het nu regen of bier is wat er uit de lucht komt zetten. Al met al een fijn geheel om van een afstandje te bekijken! Een goede band om deze zesde editie van Geuzenpop mee af te sluiten.