What's up met De Buze?

Een jongerencentrum, poppodium of een tussenvorm?

Tekst: Magda Dullemond ,

"De vrijwilligers, heel Steenwijk. Iedereen vraagt zich af 'what's up met De Buze'?", aldus Dirk van de Klooster. De 25-jarige is sinds 18 februari de interim zakelijk leider en programmeur van het Steenwijker cultureel jongerencentrum De Buze, en geeft antwoord op deze vraag.

Een jongerencentrum, poppodium of een tussenvorm?

Van de Klooster's voorgangers Martheun Poolman en jongerenwerker Benny van der Zweep hebben niet voor elkaar weten te krijgen wat Van de Klooster nu wil gaan bereiken. Meer activiteiten, meer structuur, verbetering van het pand en van de faciliteiten in De Buze en vooral: meer mensen naar De Buze trekken. Van de Klooster: "Natuurlijk blijven we metal en punk programmeren, maar ik wil het toch ook wat breder aanpakken." Daarbij zijn de vrijwilligers erg belangrijk. "Ik ben eigenlijk de programmeur, maar mijn vrijwilligers sturen mij tot op zekere hoogte hierin. Ter illustratie voor de maand april heb ik amper iets hoeven te regelen omdat de vrijwilligers zo enthousiast waren en met allemaal ideeen voor het programma kwamen."

Adviesbureau LAGroup uit Amsterdam doet op dit moment in opdracht van de gemeente onderzoek naar wat er met De Buze moet gebeuren. De opties: een jongerencentrum, een poppodium of een tussenvorm; het cultureel jongerencentrum. Ergens half april worden de resultaten van het onderzoek verwacht. Als het aan de interim zakelijk leider ligt, blijft De Buze een plaats met een popfunctie, waar ook het jongerenwerk een plek heeft. "Bijvoorbeeld doordeweeks een jongerencentrum, en in het weekend een poppodium."
 
Onlangs is de eerste stap gezet in het verbeteren van het pand: zaterdag 20 maart is in het kader van de actie NL Doet met vijftien vrijwilligers de hele binnenkant van De Buze geverfd. "Dezelfde kleuren, maar dan even een tintje lichter. Het was wel weer tijd dat het gebeurde, het was meer dan twee jaar geleden dat er iets gedaan was." Vrijdag 26 maart ging de nieuwe site online. De programmering van april en mei staat nu op www.buze.nl. Het seizoen gaat van start met de bandjeswedstrijd Mix2Woodstock.
 
Maar met een lik verf en een nieuwe site is het werk nog lang niet gedaan. "Het pand is mooi, de locatie perfect, maar er moet echt eens goed gekeken worden naar de structuur. De bandbackstage kan nu bijvoorbeeld niet gebruikt worden, omdat het niet aan de eisen van de brandweer en de gemeente voldoet."
 
Van de Klooster werkte eerder onder andere als hoofd PR en artistiek leider bij De Kade in Zaandam en is als jaren actief in de programmering en PR van Poppodium Iduna in Drachten. Hij wil met De Buze gaan klappen met een paar grote namen. "De ligging is goed. Als het in Iduna in Drachten en in Het Bolwerk in Sneek kan, kan het in Steenwijk ook."
 
Dat wil Van de Klooster bereiken door de do it yourself-punk attitude naar een hoger level te tillen. 'Geld hoeft niet altijd een sturende factor te zijn. Als je ergens soms een uur langer in moet steken, kun je achteraf wel tevreden terugkijken. Op die manier heb ik mezelf terugverdiend als hoofd PR bij De Kade." Niet dat hij alles zelf wil doen. "Ik ben sturend, maar we gaan alles doen mét een door de vrijwilligers." Daarbij zoekt de nieuwe Buze-baas vooral naar verfrissing. "Van mijn part staat er straks een hiphopper achter de bar bij Trashfest."