Beesten op stage bij Beestenboel

Eerste editie zonder Rico & Sticks

Tekst: Mathijs de Haan / Foto's: Magda Kuipers ,

De negende editie Beestenboel, op 13 april 2009, zonder Rico & Sticks. Is dat gedoemd te mislukken?

Eerste editie zonder Rico & Sticks

Na bijna anderhalf jaar is Beestenboel terug. Dit is alweer de negende editie van de bekende surpriseparty in de Nederlandse hiphopscene. Elk jaar wordt dit feestje gehost door Rico & Sticks van het voormalige Opgezwolle. Helaas zal deze avond anders worden dan gebruikelijk, omdat  Rico & Sticks er zelf, wegens een optreden, niet bij kunnen zijn. De line-up is, integenstelling tot de eerdere strikte geheimhouding, vooraf bekend gemaakt om het publiek toch te verzekeren van een geweldige avond. De line-up ziet er dan ook veelbelovend uit: Sillo, Boef & De Gelogeerde Aap, M.O. & Brakko, Dret & Krulle, Fresku en DJ Lowpro.


Het is half negen wanneer de deuren van Hedon open gaan, maar er staan niet veel mensen. Dit was afgelopen jaren bij Beestenboel wel anders. Je zou haast denken dat het komt doordat Rico & Sticks afgezegd hebben. Als de DJ Lowpro wat bekende hiphopklassiekers de zaal inpompt begint het langzamerhand wat drukker te worden. Druk of niet, het is aan de Almelose rapper Sillo om de spits af te bijten. Wel jammer voor Sillo, want de zaal is nog maar halfvol. De rapper laat zich echter niet uit het veld slaan en vraagt het publiek dan ook om naar voren te komen. Mede door de inspanning van Sillo gaat het publiek al aardig los, hoewel de rapper maar niet uitgepraat raakt over zijn nieuwste nummer ‘Werknemer van de Maand’.


Daarna is het tijd voor Boef & Gelogeerde Aap, die tevens de presentatie van de avond voor hun rekening nemen. Het jammere aan dit geheel is dat de rapper zich zodoende ook zelf moet aankondigen. Tijdens Boef & Gelogeerde Aap zijn er daarentegen wel wat meer mensen en er ontstaat ook een aantal pits. Helaas valt van deze act uit Tilburg tegen dat ze geen interactie zoeken met het publiek en dat ze weinig lyrische nummers spelen. Gelukkig geniet een groot deel van het publiek er wel van.


Als het de beurt is aan het Amsterdamse hiphopduo Dret & Krulle, winnaars van de Grote Prijs Hiphop 2009, is de zaal vol. Hun act is zeer in balans, want er worden veel grimmige tracks afgewisseld met wat rustigere nummers. Het Zwolse publiek kan dan ook de Amsterdamse hiphop waarderen en dat is maar goed ook.

Na dit optreden is het de beurt aan M.O. & Brakko. Deze artiesten die ook uit de hoofdstad komen hebben de Grote Prijs Hiphop in 2008 gewonnen. Wellicht is deze act beter bekend onder de naam Bijlmer Stijl: een samenwerking van Dret & Krulle met Damsko.Het optreden van M.O. & Brakko is ook zeer energiek en op het eind komen Dret & Krulle samen met Bijlmer Style lid Gikkels het podium op om gezamenlijk de track ‘Bijlmer Style Anthem’ ten gehore te brengen.

De avond wordt afgesloten door Fresku uit Eindhoven, ook wel bekend als zijn alter-ego Gino Pietermaai. Fresku heeft, net als de andere rappers van deze avond,  sinds kort erg veel bekendheid gekregen. Hij is hierdoor de juiste persoon om deze hiphopavond af te sluiten.


Ondanks de afwezigheid van Rico & Sticks geniet het publiek dus toch van alle hiphopacts die overal en nergens vandaan komen. Het mag dan voor de meeste de eerste keer zijn dat ze in Hedon staan, maar na één keer Zwols hiphoppubliek wil men niet meer anders. Ongetwijfeld zullen ze dan nog wel vaker terug willen komen. Kortom, Sticks en Rico zullen het jammer vinden dat ze er niet bij konden zijn, want ondanks hun afwezigheid is deze avond een groots succes.