Wethouder wil Atak in 2010 een ton meer subsidie geven

Directeur: "Zonder extra subsidie gaan we failliet"

Ingmar Griffioen ,

Het Enschedese poppodium Atak vreest de concurrentiestrijd met het vrijdag in Hengelo openende Metropool te verliezen, als de subsidie niet structureel verhoogd wordt. Goed nieuws: de wethouder wil Atak een ton meer geven per 1 januari.

Directeur: "Zonder extra subsidie gaan we failliet"

Het Enschedese poppodium Atak vreest de concurrentiestrijd te verliezen met Metropool, dat vrijdag in buurgemeente Hengelo opent in een pand met vergelijkbare capaciteit. Tenzij de subsidie structureel verhoogd wordt. Goed nieuws: de verantwoordelijk wethouder wil Atak een ton meer geven per 1 januari 2010. "Hij staat pal voor Atak."

Volgens Roelof Bleker, wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Cultuur, zullen de zalen elkaar na de opening van Metropool "ook wel wat verdringen" en wees onderzoek uit dat de huidige subsidie te laag is. Hij bevestigt dat het "voor volgend jaar rond" is. Mits de gemeenteraad de beoogde subsidieverhoging goedkeurt kan Atak voortaan rekenen op jaarlijks 420.000 euro in plaats van 320.000 euro. "Er zal geld bij moeten, anders gaan we uiteindelijk failliet. Als we niet meer subsidie krijgen, kunnen we niet bestaan", aldus Atak-directeur Rinze van der Wal.

De directeur had al positieve geluiden opgevangen vanuit de gemeente. Dat is wel "ondanks stevige discussies over bezuinigingen in de raad", geeft wethouder Bleker toe. "Maar we hebben ingezet op een Nationaal Muziekkwartier met een volwaardig poppodium." Helemaal zeker is de ton meer voor het Twentse podium dus nog niet. Van der Wal: "Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente 60 miljoen in een Nationaal Muziekkwartier stopt en dan Atak kapot laat gaan op een ton."

Atak heropende in september 2008 als onderdeel van het Nationaal Muziekkwartier met twee zalen en een café met een totale capaciteit van ruim 1300 bezoekers. Het poppodium kende een moeilijke start. Van der Wal: "We hadden gigantische aanloopproblemen, echt een drama. Zo vielen een tijd lang de deurkrukken van de deuren af, vielen computersystemen uit, gingen vluchtdeuren niet open en we hebben de meest fantastische vormen van lekkage gehad, waaronder een whiskey-lekkage." Uit een leiding is volgens Van der Wal liefst 100 liter van de dure drank weggelekt. "In de oefenruimtes droop de whiskey uit het plafond."

Van der Wal hoopt dat ze bij Metropool minder aanloopproblemen zullen hebben. "Maar je hebt eigenlijk sowieso een jaar nodig om alles op orde te krijgen."