Sepultura zet Burgerweeshuis weer op de kop

Nog steeds ongekend strak en populair

Tekst: Andreas Kooistra / Foto's: René Jannink ,

Sepultura laat zien dat je ook in de metalscene lang mee kan komen met een golden oldies repertoire. Ongekend strakke show van een nog steeds mateloos populaire trash metalband.

Nog steeds ongekend strak en populair

Heerlijke, agressieve, alcoholische en zweterige avond met oude, bijna klassieke trash metal. Sepultura speelde het dak eraf afgelopen vrijdag 27 februari. Alle bekende 'hits' en een enkel nieuw nummer werden retestrak gespeeld. De band had er zin in en het publiek voelde dit naadloos aan.

Sepultura, Welke rechtgeaarde metalfan is er niet mee opgegroeid. Hun muziek was voor alle 25-plussers als een soundtrack van de middelbareschool. ‘Refuse/resist’, ‘Propaganda’ en ‘Slave New World’ waren enkele van de klassiekers die er voor zorgden dat we ons konden onderscheiden van de top 40 troep die je zo vaak je strot in werd geduwd. Sepultura stond alweer voor de tweede keer in twee jaar in een uitverkocht Burgerweeshuis.

De avond werd afgetrapt door een Belgische death metal band genaamd Resistance. Deze probeerde het nog lauwe publiek een beetje op te warmen terwijl de zaal langzaam vol liep. Ik vond zelf dat de band niet helemaal paste bij deze avond, omdat het publiek voor iets subtielere trash metal kwam in plaats van keiharde, brute death metal. Er zat niet veel variatie in de muziek.

De volgende band in het voorprogramma was The Sorrow. Een Oostenrijkse hardcore metalband. Dit ging er al meer op lijken. Een gevarieerde zang en afwisselende nummers die niet allemaal op elkaar lijken. Deze band kreeg het publiek al iets meer mee en raakte dan ook aardig opgewarmd voor de hoofdband Sepultura.

Ook al zijn er van de originele band nog maar twee leden over, wederom liet Sepultura zien over een ijzersterk repertoire te beschikken. Dit gecombineerd met retestrakke muzikanten en een publiek dat er zin in had, zorgde voor een avond onvervalste trash metal golden oldies. Alle 'hits' van onsterfelijke albums als Chaos A.D., Arise en Roots werden gespeeld. Dit was, mede door enkele nieuwe nummers en een zeer charismatische zanger, een metalavond zoals deze behoord te zijn: wild, alcoholisch en, helaas na het rookverbod, zweetgeur alom. Een meebrullend publiek vond het allemaal geweldig en liet de muur van geweld over zich heen komen. Een stevige pit zorgde voor die lekkere agressieve sfeer die een goed metalconcert kenmerkt. Heerlijk. Wederom laat Sepultura zien dat ze nog steeds mee te kunnen met elke metalband die er rond loopt. Hopelijk tot volgend jaar.