Pedro Pico Pop 2009: groot feest ondanks slechte weersomstandigheden

Bekende en onbekende bands in Raalte's oude steenfabriek

Tekst: Stefan Langeslag / Foto's: Bram de Krosse ,

Het was geen goed weer tijdens de zesde editie van Pedro Pico Pop. Mede door een reeks leuke bands, een enthousiast publiek en een warme kachel was het festival 2009 toch erg de moeite waard. Op het programma stonden vooral Overijsselse punkrock-bands, maar zowel qua afkomst als qua genre waren er uitzonderingen.

Bekende en onbekende bands in Raalte's oude steenfabriek

Gieten doet het niet, maar droog is het evenmin. Het is waterkoud in en rondom Raalte’s oude steenfabriek. Niet de beste omstandigheden voor een festival. Toch heeft de organisatie er alles aan gedaan om van Pedro Pico Pop een geweldig feest te maken. Met behulp van een reeks leuke bands, een enthousiast publiek en een warme kachel in de feesttent is dat zeker gelukt.

De programmering van Pedro Pico kent niet veel genres, maar binnen de punk/hardcore-sfeer staat er toch een grote variatie aan bands op het podium. Samen met de bijzondere locatie-keuzes is dat dan ook het handelsmerk van het festival: één podium met bekende en onbekende bands, beginnend en vergevorderd. In dit geval van tiener-coverband Soulside tot het grote Mala Vita. En van metal/hardcore-band Kudra Mata tot de rock-'n-rap van The Freaks.

Ook staat, alweer voor de derde keer, KouweMakkers geprogrammeerd. Deze nedercore-band zat de afgelopen vier maanden in de studio voor hun nieuwe album Roest (release 14 maart) en brengt dan ook enkele nieuwe nummers ter gehore. Op basis van het optreden valt nog weinig te zeggen over dit nieuwe album, behalve dat de band klinkt alsof het opnameproces energie heeft opgeleverd. Het optreden wordt dan ook met enthousiasme onthaald bij het publiek.

Dit warmgelopen publiek gaat helemaal uit zijn dak bij de show van The Freaks. Qua genre is deze band misschien een vreemde eend binnen de Pedro Pico-programmering, maar als het gaat om energieke shows doen ze absoluut niks onder voor de rest. De verschijning van het vijftal, met zanger in konijnenpak, is op zijn zacht gezegd opvallend. De outfits zijn echter geen camouflage voor slechte nummers of muzikale onkunde, want de stijl en sound is zowel eigenzinnig als uitgebalanceerd.

Mala Vita is één van de weinige bands die niet uit Overijssel komt. Ze maken een combinatie van Balkanbeats en skapunk en waren afgelopen jaar nog de hoofdact van het Overijsselse Bevrijdingsfestival. Een fantastische naam dus om het festival mee af te sluiten en het optreden gaat dan ook gepaard met een groot feestje bij zowel band als publiek.