Marike Jager charmeert van begin tot eind

Arthur Adam weet minder te overtuigen

Tekst: Mathijs Nicolai / Foto's: Jeroen Bruggenwirth ,

Ieder jaar breekt er een handjevol vaderlandse artiesten door naar aanleiding van een optreden op Noorderslag. Een van die artiesten van dit jaar is Marike Jager. Voor de charmante zangeres lijkt een definitieve doorbraak onvermijdelijk. Geheel nieuw is ze natuurlijk niet, met een debuutalbum op zak stond ze in 2007 ook al eens in Atak. We zijn benieuwd hoe ze zich vandaag de dag in Enschede weet te presenteren.

Arthur Adam weet minder te overtuigen

Als we ons richting Atak begeven, vraagt een vrouw op leeftijd ons waar het nieuwe Muziekkwartier zich bevindt. We wijzen haar vriendelijk de weg en bedenken ons dat er een opera of iets dergelijks in de schouwburg plaatsvindt. Als we Atak binnenlopen, treffen we diezelfde vrouw op leeftijd echter aan op het balkon van de Saxion Zaal. Ze is niet alleen, een groot aantal ouderen zetelt zich vanavond op een stoeltje uit het café en is in afwachting van de artieste van vanavond.

Als bijna de enige personen onder de twintig wachten we op het voorprogramma van vanavond: Arthur Adam. De singer songwriter speelt vanavond een thuiswedstrijd en mag net als bij het vorige optreden van Marike Jager in Atak het publiek in zijn eentje proberen te vermaken. Dapper begint hij aan deze schier onmogelijke opgave, gedurende een half uur brengt hij liedjes ten gehore die zich tussen depressief en erg vrolijk bevinden. De set is afwisselend, Arthur Adam maakt grapjes, maar overtuigen kan hij niet. Wat opvalt, is dat het publiek erg stil is voor een voorprogramma, maar dat zegt misschien meer over het publiek van vanavond dan over Arthur Adam.

Na twintig minuten stapt Marike Jager met haar band het podium op. De band heeft in vergelijking met haar vorige optreden in Atak uitbreiding gekregen. Naast een drummer en een toetsenist wordt ze nu ook door een gitarist bijgestaan, met als gevolg dat haar liedjes nog beter overkomen. Wat volgt, is een uitgebreide set met volop aandacht voor zowel haar debuut uit 2007 als voor opvolger ‘Celia Trigger' uit het vorige kalenderjaar. Ze opent met drie nummers van haar debuut, deze weten nog steeds te overtuigen. Hierna komt ze met een heel salvo aan nieuwe nummers waarvan vooral ‘Celia Trigger’, ‘Winner’ en ‘She Only Knows’ in positieve zin opvallen.

Na een tiental nummers maken de bandleden zich uit de voeten en brengt Jager een paar nummers in een intiemere setting ten gehore. Hiervan is vooral ‘Like You’ hoogstaand. Vervolgens komen de bandleden weer terug en krijgen we nog een paar oude nummers voorgeschoteld. Tussendoor meldt Marike Jager vol trots dat ze samen met Ilse de Lange en Trijntje Oosterhuis is genomineerd voor een Edison in de categorie van Beste Vrouw. Afgaande op het optreden van vanavond moeten we toegeven dat dit niet meer dan terecht is.

Na de reguliere set komt ze nog even terug om een toegift te geven. Na twee nummers is het dan echt voorbij. De charmante artieste heeft in Atak opnieuw weten te overtuigen en wat mij betreft is ze tijdens een volgende clubtour gewoon weer welkom! Had je op donderdagavond 19 februari iets beters te doen? Op donderdag 12 maart staat ze voor minder dan een tientje in het Burgerweeshuis te Deventer en op 5 mei staat ze op het Bevrijdingsfestival van Overijssel.